Top

Știai că există urși panda… roșii? Detalii inedite despre cel mai adorabil animal!

Urșii panda roșii au trăit mereu în umbra faimosului panda uriaș, dar acum este timpul să facem cunoștință cu această specie mai puțin cunoscută. Și cum altfel să-l prezentăm pe blănosul roșcat, dacă nu cu cele mai interesante caracteristici ale sale?

 

Nu se mai înrudesc cu nicio altă specie.

Urșii panda roșii trăiesc în estul munților Himalaya. Primele urme ale acestui animal au fost descoperite, totuși, în Marea Britanie, în anul 1888. Acum 5 milioane de ani, în Tennessee trăiau panda roșii uriași care au dispărut odată cu apariția ratonilor. În prezent, această specie este unicul membru al familiei Ailuridae.

 

Red panda or shining cat

 

Sunt carnivori vegetarieni.

În acest caz, carnivor nu înseamnă neapărat consumator de carne. Urșii panda roșii sunt clasificați ca fiind carnivori doar pentru că sunt descendenți ai unei specii carnivore, dar nu se hrănesc cu altceva în afară de bambus și câteodată insecte.

 

istock_000026277890_small
bottegaverde.ro
Sunt de mărimea unei pisici.

În afara de coada lungă de aproape 45 de centimetri, mărimea unui panda roșu rar depășește mărimea unei pisici de casă. Coada stufoasă îi ajută să se încălzească în clima dură a munților.

 

istock_000049345960_small

 

Sunt maeștri în evadări.

Rusty, un panda roșu de la Smithsonian National Zoo a avut cea mai spectaculoasă evadare din lumea animalelor. S-a folosit de o creangă, pe care a aplecat-o ploaia, pentru a acoperi gardul electric al habitatului. După curajoasa evadare, a fost găsit cu ajutorul Twitter-ului, pe care s-a viralizat hashtagul #findrusty. Urșii panda roșii sunt cunoscuți pentru evadările lor din mai toate grădinile zoologice din lume.

 

istock_000039633786_small

 

O evadare a dus la “efectul panda roșu”.

Din păcate, un panda roșu care a evadat din Rotterdam Zoo în 1978, a fost găsit mort. Acest eveniment a dus la un fenomen psihologic foarte ciudat. Chiar și după ce ursulețul a fost găsit și declarat mort, oamenii încă anunțau autoritățile că văd panda roșii prin oraș. Acest lucru era imposibil! Specialiștii au elucidat misterul, explicând: Oamenii se așteptau să vadă oricând acest panda, așa că l-au văzut, chiar dacă nu era de fapt acolo. Creierul poate juca astfel de feste. De atunci, acest fenomen psihologic a fost numit “efectul panda roșu”.

 

Young lesser panda eating leaves

 

A fost creat un browser al cărui logo este un panda roșu.

Binecunoscutul Mozilla Firefox are ca imagine un panda roșu, nu o vulpe cum crede majoritatea. Firefox este un alt nume al ursulețului, iar în 2010 Mozilla a adoptat doi pui de panda roșu născuți la Tennessee Knoxvile Zoo.

 

bottegaverde.ro
Sunt pe cale de dispariție.

Există mai puțin de 10.000 de exemplare de panda roșu în toată lumea. Cu toate că sunt protejați prin lege, habitatele sunt, în continuare, distruse de către oameni.

 

istock_000002506055_small

 

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment