Top

Sfâșietor! BBC a venit la Vaslui să filmeze copiii lăsaţi în urmă de părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Până la 350.000 de copii din România au cel puțin un părinte plecat să lucreze în străinătate, arată estimările organizației Salvați Copiii.

BBC a realizat un reportaj în care trage un semnal de alarmă în legătură cu traumele pe care le pot suferi acești copii.

 

Jurnaliștii britanici au mers în orașul Negresti, din județul Vaslui, unde, la Colegiul Tehnic, circa 200 din totalul de 1.200 de elevi au cel puțin un părinte plecat în străinătate.

“La Negresti, de exemplu, din 7.000 de oameni, numai circa 900 au un loc de muncă (…). Pentru că salariile sunt foarte mici și, dacă au o calificare bună, (oamenii-n.red.) preferă să lucreze în străinătate, unde sunt plătiți mai bine și au șanse mai bune de a-și întreține familia” rămasă în țară, explică directorul adjunct al Colegiului Tehnic din Negresti, Liviu Popa.

 

El a mai explicat că principala problemă a unora dintre copii este că renunță la școală, iar “unii intră în tot felul de situații dificile, precum droguri, chiar și prostituție, unii devin violenți”, și asta “pentru că le lipsește atenția părinților”.

“Este, în primul rând, vina Guvernului, pentru că nu face suficiente pentru a dezvolta această zonă. Nu pot judeca părinții pentru că pleacă în străinătate, pentru că este normal să încerci să faci ce este mai bine pentru familia ta”, a adăugat el.

În Negresti, rata șomajului este de circa 80%, iar aproximativ 3.000 de oameni au plecat în ultimii 20 de ani.

 

 

via ziare.com

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment