Acest metal este compatibil cu țesuturile vii, spun fizicienii care au lucrat la experiment sub coordonarea româncei Emilia Moroșan. Detaliile despre noul aliaj au fost publicate în revista Science Advances.

 

Românca Emilia Moroșan a inventat un aliaj de patru ori mai dur decât titaniul

 

Prof. Emilia Moroșan, Rice University Houston, a declarat pentru BBC, că duritatea aliajului dintre cele două metale, împreună cu biocompatibilitate mare, a făcut un „compus al generație următoare pentru extinderea duratei de viață și substanțială implanturilor dentare și a implanturilor pentru articulații”.

 
Avon

 
Aliajul de aur-titan este un compus cubic, cu un aranjament special de atomi, atunci când metalele sunt combinate la temperaturi ridicate. Titaniul este unul dintre puținele metale care este utilizat în medicină și stomatologie la scară largă.

 

 

[eltd_blockquote text=”„Proprietățile mecanice ale compusului inter-metalic Ti3Au sugerează că acest material este foarte potrivit pentru aplicații medicale în cazul în care Ti este deja utilizat. Poate fi folosit inclusiv ca și componenta (atât permanente și temporare), proteze dentare și implanturi. Creșterea de patru ori a durității, în comparație cu Ti pur, face din Ti3Au drept un compus metalic biocompatibil. Proprietățile de uzură ale Ti3Au indică că acest compus are un COF făcut de patru ori mai mic decât cea a Ti, rezultând în reducerea volumului de uzură cu 70%. Asigură o durata de viață mai lungă pentru componente și o acumularea de reziduri mai mică. Mai mult, capacitatea de a adera la o suprafață ceramică va avea ca rezultat reducerea costurilor și greutatea ambelor componente de sinteză”, se preciează în analiza publicată de Science Advances.” title_tag=”h6″ width=””]

 

Premiată de Barack Obama

 

Românca de 40 de ani este originară din Suceava. În 2010 aceasta a fost premiată de președintele Statelor Unite, Barack Obama, pentru cariera sa în domeniul cercetării, precizează Mediafax.ro. La vremea respectivă, Emilia Moroșan avea doar 34 de ani. Ea spunea atunci că este entuziasmată de premiu, dar că cel mai mult se bucură de fondurile pe care le va obţine pentru continuarea cercetărilor sale. Moroşan a mai primit National Science Foundation CAREER Award.