Top
pepenele rosu beneficii

Pepenele roşu are beneficii uimitoare pentru sănătate şi frumuseţe

Se spune că pepenele îşi are orginile în Africa de Sud, fiind ulterior cultivat în special în India, apoi a ajuns în China, iar în zilele noastre acest fruct există în toată lumea.

 

Pentru cei mai mulţi dintre români, pepenele este strâns legat de amintirile din copilărie, atunci când erai în vacanţa de vară şi te jucai toată ziua în caldură şi te răcoreai cu o felie mare de pepene roşu, mâncat în curte sau chiar pe marginea trotuarului, în faţa blocului în care locuiai. Acest fruct este recomandat cu atât mai mult cu cât este plin de nutrienţi, cum ar fi potasiu, vitamina A, C şi B, antioxidanţi, hidratează organismul şi ajută la buna funcţionare a rinichilor.

 

O porţie de 100 gr pepene roşu conţine maximum 40 de calorii, 7.6 gr carbohidraţi, 0.6 gr proteine, 0.15 gr grăsimi, 0.4 gr zahăr.

 

pepenele rosu beneficii

Iată care sunt beneficiile consumului de pepene pentru sănătatea şi frumuseţea ta:

 

Combate inflamaţiile

 

Datorită conţinutului de Licopen, pepenele roşu ajută la scăderea inflamaţiilor de orice natură. Licopenul este un carotenoid care se găseşte în stare naturală în multe fructe şi legume. În organismul uman, licopenul poate fi întâlnit în cantităţi mari în sânge, ficat, piele, prostată, colon şi plămâni. Acest antioxidant este cel care dă culoarea roşie fructelor şi legumelor, fiind mai eficient în tratarea inflamaţiilor decât beta-carotenul.

 

 

Păstrează hidratarea optimă a organismului

 

Pepenele roşu este compus în proporţie de 90% din apă, fiind una dintre cele mai bune surse de hidratare. În plus, este un foarte bun diuretic, mai bun decât cafeina. Fiind un aliment natural, nu forţează excesiv rinichii.

 

pepenele rosu beneficii

Ajută la refacerea muşchilor

 

Dacă simţi o tensiune musculară, în special după ce te-ai antrenat la sala de fitness sau ai depus mai mult efort fizic, consumul de pepene roşu te poate ajuta să-ţi detensionezi muşchii. Fructul conţine electroliţi şi aminoacizi, beneficii pentru refacerea musculară.

 

Ajută digestia

 

Datorită conţinutului de fibre, pepenele roşu te ajută să ai o digestie optimă şi să combaţi constipaţia.

 

Păr şi piele mai sănătoase

 

Fiind o sursă importantă de vitamina C, un nutrient esenţial pentru sinteza colagenului, pepenele îţi păstrează pielea suplă şi ajută părul să fie mai rezistent şi mai strălucitor. De asemenea, acţionează ca şi un factor de protecţie împotriva razelor UV. Conţinutul de vitamina A ajută la refacerea celulelor pielii, astfel tu vei scăpa mai uşor de cicatrici şi riduri.

 

Scăderea în greutate

 

Consumul de pepene ajută şi în cazul în care îţi doreşti să scapi de kilogramele în plus. Acesta îţi accelerează metabolismul, ajută organismul să elimine toxinele şi grăsimile şi îţi păstrează hidratarea optimă a organismului, un factor extrem de important pentru scăderea în greutate. De asemenea, o felie de pepene este foarte săţioasă şi îţi poate ţine în frâu pofta de dulciuri.

 

Efect anti-îmbătrânire

 

Cu ajutorul Licopen-ului, antioxidantul pe care acest fruct îl conţine, organismul va avea valori mai scăzute ale radicalilor liberi, care sunt responsabili cu procesul de îmbătrânire, atât a organelor interne, cât şi a pielii.

 

Tratează imperfecţiunile pielii

 

Consumul de pepene ajută în controlarea excesului de sebum, responsabil cu afecţiuni ale pielii, cum ar fi acneea.

 

pepenele rosu beneficii

Ca în orice privinţă, excesele nu sunt recomandate, oricât de sănătos ar fi acest fruct. De aceea, ideal este să nu consumi mai mult de 2-3 felii pe zi, în condiţiile în care regimul tău alimentar este unul echilibrat, cu un conţinut redus de calorii. În cazul în care ai tendinţa de a consuma mese foarte bogate caloric şi gustări, pepenele roşu nu poate fi consumat la discreţie.

Share This: