Top

“Oamenii se pot schimba, cu o singură condiţie.”

Cândva în trecutul meu, înainte sa devin eroina care sunt astăzi, am trecut printr-o despărţire dificilă. Pentru că nu eram pregătită să renunţ la tot ce mă lega de el, nu putem să merg mai departe cu viaţa mea, în mod constructiv. Deşi la nivel raţional înţelegeam de ce planul meu dădea greş, acţionam din punct de vedere emoţional, crezând că voi reuşi, în final, să schimb situaţia in favoarea mea…

 

Odată ce euforia a început uşor-uşor să se disipe, mi s-a ridicat un văl de pe ochi şi m-am găsit in plin proces de descoperire a “micilor” detalii psihologice ale partenerului meu. Cred că la un oarecare nivel am fost întotdeauna conştientă de ele, însă am crezut cu tărie că dragostea poate fi atât de puternică şi mai ales de benefică, încât poate schimba fundamental o persoană.

 

Am căutat pe internet articole despre o sumedenie de subiecte: relaţii, diferite modalităţi prin care îţi poţi schimba personalitatea, natura comportamentului infantil, manipulare, şi altele. În felul meu, am încercat să ajut acolo unde am considerat – fără răutate sau prejudecăţi, că lucrurile nu sunt în regulă, pentru binele lui (şi în final, pentru binele nostru).
Avon
Cred că poţi ghici ce s-a întâmplat mai departe… În locul recunoştinţei am primit agresiune şi insulte. Şi nu e tocmai surprinzător. Imprefecţiunile acestui om, asupra cărora insistam să arăt cu degetul, chiar dureau. Absolut toate modelele comportamentale sunt doar modalităţi prin care psihicul indivdului se protejează pe sine.

 

Acum pot afirma că oamenii se pot schimba, cu o singura condiţie: să îşi dorească ei înşişi să o facă. Înainte, însă, credeam că pot să fiu eu motivaţia de care avea nevoie. Dar nu trebuia să îmi creez aşteptări.

 

Influenţa pe care un om o poate avea asupra altuia este ca vremea de afară. Unul se poate adapta cu uşurinţă la altul, având la îndemână o umbrelă în caz de vreme rea. Însă cu siguranţă nu îşi va schimba propriile convingeri sau modifica structura propriei personaliăţi doar din cauza unui cer înnorat.

 

Doar dacă brusc se va simţi nesatisfăcut la un nivel fundamental, când ploaia va deveni prea puternică şi se va simţi înfrigurat sub picăturile grele… Doar în momentul în care nu va mai suporta să fie nefericit, cu un nor negru deasupra capului, se va gândi la schimbare. Şi abia atunci schimbarea va fi posibilă.
edituratrei.ro
Iar când acel moment se desfăşoară, e bine să fii cât mai departe de epicentrul exploziei, pentru a nu fi lovită de unda de şoc. Cred că e de înţeles: să admiţi “Sunt motivul pentru care viaţa mea este aşa” e cutremurător de dificil. De obicei, persoana care este întotdeauna acolo când e nevoie de ea devine pricina tuturor eşecurilor. Sau alternativa e o persoană apropiată din trecut. Va trece o perioadă lungă de timp pentru ca un om să înţeleagă cum a început fiecare lucru negativ din viaţa sa. Şi este nevoie să fie pregătit să înțeleagă.

 

Cineva a spus „Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru cel pe care îl iubeşti este să îi dai o porţie generoasă din el însuşi”. Nu e vorba de furie sau răzbunare. Nu e ca şi cum îi spui: “Hei, uite cum e viaţa ta fără mine”. E doar o convingere că fiecare dintre noi are dreptul să fie cine e cu adevărat. Relaţiile, mai tot timpul temporare, nu dau dreptul de a schimba oameni.
edituratrei.ro
Suntem responsabili numai pentru noi înşine. Suntem născuţi singuri şi plecăm la drum ca indivizi separaţi. Avem, fiecare, propria viaţă, şi suntem protagonişti, în acelaşi timp – pe rând.

 

Alegerile tale se aplică doar în viaţa ta. Evită să crezi că poţi “orchestra” firul vieţii altuia. Lasă-l pe el şi ai, în schimb, grijă de tine.

 

Cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să devii creatoarea propriului tău destin.

 

Dacă cineva apropiat ţie vrea să se schimbe, acest lucru se va întâmpla. Prin schimbările pe care le faci tu insăţi, îi influenţezi şi pe ceilalţi să o facă. Toate trebuie să înceapă de undeva. De ce să nu fii tu catalizatorul schimbării în jurul tău? Dacă stilul tău de viaţă nu inspiră o altă persoană, este în regulă – înseamnă doar că asemenea ţie, are un stil individual, personalizat, şi trebuie să înţelegem că ăsta este un lucru foarte bun.
Cel.ro

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment