Top

Marinaleda, oraşul în care nu există poliţie şi salariul este de 1200 de euro

Fără poliţie, cu o rată a criminalităţii 0% şi fără oameni neangajaţi, un orăşel din Spania funcţionează ca o utopie socialist-democratică. Marinaleda prosperă datorită agriculturii iar cuvântul “lipsuri” nu există în vocabularul localnicilor. La prima vedere, micuţa așezare spaniolă cu dealuri verzi, plantaţii de măslini şi câmpuri aurii nu pare diferită de un oraş normal.

 

Casares-Andalusia

Casares White town Andalucia Costa del Sol Spain

 

După criza financiară din 2008, orașul Marinaleda a devenit faimos datorită primarului Manuel Sanchez Gordillo, cunoscut şi ca “Robin Hood-ul spaniol”. Gordillo a organizat raiduri asupra supermarketurilor pentru a protesta condiţiile în care trăiau oamenii. Cărucioare pline de produse alimentare au fost luate din magazine şi duse la un centru de ajutorare a săracilor.

 

14099196547966 marcha-malaga-sat--644x362

 

 

Erau foarte multe familii care nu îşi permiteau nici să mănânce. În secolul XXI asta este ruşinos. Mâncarea este un drept al omului, nu un lux.

 

Cu multe clădiri abandonate, în urma crizei financiare, primarul Gordillo a decis să ofere celor nevoiaşi o casă pentru numai 15 euro pe lună, cu condiţia să nu o vândă. A mai oferit tuturor locuri de muncă în agricultură, pe un salariu fix de 1200 de euro şi Marinaleda a devenit repede un oraş prosper.

 

 

30-Mayor-of-Marinaleda-AFP- 1426880799_305179_1426939420_noticia_normal 1416740731_652563_1416762235_noticia_normal

 

 

Trebuie să ne regândim valorile, consumerismul exagerat, preţul pe care îl punem pe lucrurile materiale, egoismul şi individualismul. Marinaleda e un mic exemplu că se poate şi aş vrea să văd acest sistem extins în toată lumea

 

 

150002976 150002974

 

 

Există, bineînțeles, și un revers al măsurilor socialiste. Se pare că oricine îl critică pe primar sau politicile acestuia ajunge pe o listă neagră și își pierde locul de muncă de la cooperativă. Pe la colțurile orășelului Marinaleda se povestește despre o fată care a îndrăznit să conteste public autoritățile locale și este șomeră din ziua aceea.

 

Sub protecția anonimatului, o vânzătoare a explicat că nu sunt toate atât de roz pe cât încearcă sistemul local să le zugrăvească. De exemplu, tinerii care vor să-și continue studiile după terminarea liceului sunt nevoiți de obicei să se mute din oraș. Ei bine, chiar și aceștia întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă, pentru că majoritatea companiilor din satele și orașele învecinate evită să angajeze oameni din Marinaleda. Locuitorii acestui oraș sunt etichetați drept revoluționari care cauzează adesea probleme. Deci, dacă ești din Marinaleda, ai din start un dezavantaj în a te angaja.

 

Cu toate acestea, la intrarea în sediul primăriei, în complexul sportiv sau în școală, veghează sloganul orașului: “Marinaleda, o utopie pentru pace.”

 

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment