Top

Lolita. O carte cum toate ar vrea să fie.

Lo-li-ta. În timp ce limba mi se rostogolea pe cerul gurii, mi-am dat seama că descrierea întâlnirii cu Lolita lui Nabokov e ascunsă în ea insăși, ca un plot twist perfect, pe care îl descopăr după atâția ani de când am citit-o pentru prima dată: “A fost dragoste la prima vedere, la ultima vedere, la fiecare vedere”.

 

 

Trebuie să-ți spun că dacă pornești la drum cu Nabokov, nu e loc de prejudecăți. Anti-eroul romanului este un avocat desăvârșit, însă are nevoie de minți deschise în juriu.
Autorul te aruncă într-o furtună haotică de stări, emoții si reacții la ipostazele în care ți-l prezintă pe Humbert Humbert. E o carte ce pe mine, la 10 ani de la prima citire, încă mă răscolește de la primele cuvinte… “Lolita, lumina vieții mele, văpaie a viscerelor mele”.

 
Sue Lyon, Lolita, 1960, Look by Bert Stern

 


Vei merge într-un soi de vacanță ciudată, fiecare oprire pe traseu marcând o nouă turnură a evenimentelor – fie că vorbim de momente de maturizare a personajelor, acțiuni ce schimbă imaginea fundamentală a mis-en-place-ului sau surprize narative marca Nabokov.

 

Te asigur de o lectură savuroasă, presărată de momente filosofice, dar și de instanțe literare surprinzătoare, care au iscat controverse la nivel mondial.  Lolita este o carte cult, care a devenit un icon literar ce a inspirat și va inspira, cu siguranță și în viitor.

 

#eroinabook

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment