Top

Inteligența erotică îți poate salva relația!

Toată săptămâna am fost înconjurată de prieteni, iar discuţiile la un pahar de vin au fost din ce în ce mai interesante. Cel mai dezbătut subiect a fost legat de iubirea în cuplu şi cum se modifică în timp sentimentele, cum nu mai ştim să ajungem unii la ceilalţi. Dintr-o perspectivă romantică, mereu am crezut că lucrurile se întâmplă cu un motiv şi că am ceva de învăţat din experienţa respectivă. Şi când îţi este dat să înveţi ceva despre tine, despre oameni, despre compasiune, oricât de mult ai încerca să fugi, întâmplarea te prinde din urmă. Prima dată nici nu realizezi ce s-a întâmplat, doar suferi şi fugi. Se întâmplă şi a două oară, la o intensitate mai mare, dar tu tot fugi, şi cu cât fugi mai mult cu atât situaţia revine şi este la un nivel de intensitate din ce în ce mai ridicat.

Mi-am dorit să mă înţeleg. Mi-am dorit să îl înţeleg, şi cel mai mult mi-am dorit să pot trece peste durere, să o înfrunt, aşa că am început să citesc despre comunicare, despre limbajele iubirii, despre cum iubirea este o alegere.

În căutările mele am descoperit o femeie extraordinară, Esther Perel, care prin conferinţele ei TED mi-a ridicat foarte multe semne de întrebare. Vă recomand cu căldură să accesaţi aceste conferinţe, care fac referire la inteligenţa erotică. Inspirat de Daniel Goleman, faimos pentru cărţile sale despre inteligenţa emoţională, soţul lui Esther i-a recomandat ca titlul cărţii ei să fie corelat cu noţiunea de inteligenţă erotică. Esther este un psihoterapeut specializat în probleme de cuplu şi familie, dar care acum promovează şi schimbă mentalităţi prin intermediul cunoaşterii inteligenţei erotice.

 

f0420115a72f8b4ce1f54bdf96dd3dc700fee0aa_2880x1620

 

Inteligenţa erotică este prezentă în fiecare individ, se manifestă prin felul în care interacţionăm cu partenerul, porneşte de la flirt, atingeri, gesturi.

Esther Perel a fost sâmbătă în România și sute de oameni au participat la workshopurile ei – cupluri de tineri necăsătoriţi, cupluri mature, persoane singure, persoane în relaţii. Sala a fost plină ochi! Totul a fost posibil cu sprijinul organizatorilor: Otilia Mantelers, expert în parenting, şi paginadepsihologie.ro.

 

26PEREL-videoSixteenByNine1050

 

Aş vrea să vă împărtăşesc câteva din lucrurile pe care le-am învățat participând la aceste conferințe TED.

Există familii în care infidelitatea a jucat un rol devastator, fiind principala cauză a majorității divorțurilor din România. Părinţii noştri fac parte din generaţia care s-a sacrificat stând în căsătorii de faţadă, au înghiţit durerea fără să clipească, sperând că astfel vor oferi copiilor accesul la doi părinţi şi un trăi echilibrat. Majoritatea generaţiei noastre provine din familii în care gesturile de tandreţe între părinţi nu s-au manifestat niciodată în public, rolul soţului fiind acela de a asigura un venit, rolul soţiei fiind acela de a avea grijă de copii şi de casă, iar educaţia sexuală a copiilor s-a făcut cu stângăcie sau chiar deloc.

 

shutterstock_198830780

 

Generaţia părinţilor nostri s-a răsculat faţă de generaţia bunicilor sau a străbunicilor pe când căsătoriile erau aranjate, și încet-încet am ajuns să ne schimbăm ideea despre monogamie. Acum, când vine vorba de relaţii, nu ne mai gândim la posibillitatea de a trăi până la adânci bătrâneţi cu o singură persoană. Când dăm de greu, uităm să luptăm și fugim, pentru că are baltă pește. Infidelitatea reprezintă simpla nevoie de afecţiunii în momentul în care lipseşte în cuplu. Esther ne îndeamnă să avem compasiune şi să înţelegem că şi persoana cu care suntem înşelați are nevoie de afecțiune și este capabilă de emoţii.

 

o-INFIDELITY-facebook

 

 

Schimbarea economiei de producţie într-o economie a serviciilor se manifestă și pe planul sexualităţii. Dacă înainte actul sexual reprezenta doar un mijloc pentru procreere, acum ne dorim o experienţă a afecţiunii, iar sexul a devenit un lucru intim care ne leagă de partener la un nivel emoţional profund.

 

promo251668893

 

 

 

Societatea ne-a limitat, iar în ce ne priveşte pe noi, românii, s-au enunţat câteva lucruri ce mi s-au părut frapante.

Sexul este “un păcat”, deoarece plăcerea cu care vine la pachet ar putea muta munţii, şi vorba lui Esther, cine ar mai lucra dacă toţi ne-am pierde în plăcere? Apoi, “obligaţia” femeii de a-şi ţine bărbatul mulţumit, pentru că doar aşa îl poate păstra lângă ea. Iar cea de-a treia este legată de aşteptările în privinţa sexului: trebuie să fie grozav, magnific, mai ceva că în filme.

Dacă la nivel rural predomină sentimentul de ruşine în momentul în care alegerile pe care le faci nu sunt ”în rândul lumii”, la nivel urban întâlnim sentimental de vină.

 

infidelity

 

De fapt, femeia are înrădăcinat profund în structura ei, instinctul de a avea grijă de cei din jurul ei. Ea duce “povara” de a empatiza, de a ţine minte, de a ajuta şi de a nu uita nimic. Bărbatul este un vânător în esenţă, iar pentru el este vital să se simtă dorit. Soluţia cu care a venit Esther este destul de simplă: trebuie să luptăm, să încercăm să estompăm aceste noțiuni.

Așadar, dragi bărbaţi, dacă o femeie simte că poate fi fără griji şi dacă voi, dragi femei, vă doriţi cu adevărat bărbatul de lângă voi, lucrurile deja ar trebui să meargă bine în relaţie.

Cum faci o femeie să se simtă lipsită de griji? Sun-o şi spune-i că azi luaţi masa în oraş. Că de copii se vor ocupa părinţii, plăteşte întreţinerea, plăteşte rata, fă lista de cumpărături, acordă-i timp şi în tot acest timp acordat, spune-i că totul este rezolvat de tine în avans şi că se poate relaxa cu adevărat. Doar aşa se va conecta cu adevărat.

 

 

 

Ce înţeleg eu ca femeie din acest lucru? Să doreşti cu adevărat un bărbat nu înseamnă să îţi petreci ore în şir în bucătărie, să faci curăţenie până la disperare sau să faci sex din obligaţie, înseamnă să îi demonstrezi că nu mai există nimic pentru tine în afară de el, să îl priveşti cu admiraţie, cu multă iubire, să îl asculţi în momentele în care scoate câteva cuvinte în plus faţă de tine, să ieşiţi în oraş şi să nu te intereseze privirile altor bărbaţi, să îţi doreşti să ajungi acasă plină de viaţă şi să îţi reverşi bucuria acasă, şi nu la birou, să îl iei de mâna, să îl priveşti cu ochii sufletului şi să îl săruţi, să îţi reverşi fără frică toate sentimentele şi să te conectezi cu el în timpul sexului. Bărbatul nu are nevoie de sex din obligaţie, nu are nevoie ca mintea ta să fie în altă parte şi sexul să se termine când el a ajuns la orgasm. Permite-ţi, dragă femeie, să fii egoistă în pat, pentru că atunci când începe să îţi pese de ce vrei tu în pat, vei vedea cum lucrurile se schimbă, iar vânătorul îşi va revendica prada. Cea mai bună asociere făcută de Esther în timpul conferinţei, a fost că egoismul este ca şi colesterolul – bun şi rău, iar egoismul în pat este un egoism bun.

 

 

 

 

Puneţi-vă întrebările: ce mă excită şi ce nu mă excită. Aflaţi răspunsurile şi spuneţi-le partnerului, deoarece nu persoana este cea care ne cauzează lipsa dorinţei sexuale, cât mai degrabă acţiunile sau întâmplările, şi ar fi nedrept să aruncăm vina pe ceilalţi, când am putea lucra împreună la corectarea acestor acţiuni.

Esther m-a fascinat în cele trei ore petrecute la primul workshop. Întrebările adresatea sălii, exerciţiile făcute, m-au determinat să îmi cercetez şi mai atent comportamentul. De asemenea, am realizat că îmi doresc să transmit copiilor mei altceva, să pot discuta deschis cu ei, să pot să le spun că nu trebuie să se mulţumească cu puţin, că sunt minunaţi şi că merită experienţe alături de persoane, faţă de care să îşi manifeste sexualitatea fără inhibaţii. Vreau să fiu capabilă să îi îndrum, să le explic şi să îi las să descopere singuri ce înseamnă să fii fericit.

Cred cu tărie că este momentul în care trebuie să ne auto-educăm de dragul generaţiilor viitoare, dar în primul rând pentru noi, deoarece niciodată nu este prea târziu să ne înţelegem caracterul, să ne resetăm aşteptările şi să fim mai buni unii cu ceilalţi.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, puteţi citi cartea ei: “Inteligenţă Erotică – Reconcilierea vieţii erotice cu viaţă de familie”, publicată la Curtea Veche. De asemenea pe site-ul ei online worshopuri şi o pagină dedicate celor interesaţi din România să afle mai multe www.estherperel.com/bucharest

 

Share This:

Alexandra Dinu
No Comments

Post a Comment