Top

Flori pentru Algernon, una dintre cele mai bune cărţi interzise.

Cartea lui Daniel Keyes a primit solicitări de schimbare a finalului de la cinci edituri, înainte de a fi acceptată și publicată de Hartcourt, în 1966. Autorul a decis, de fiecare dată, să păstreze draft-ul inițial și pentru asta îi mulțumim, căci așa a ajuns să existe „Flori pentru Algernon” – o scriere profundă și emoționantă despre o ascensiunea rapidă, urmată de un declin inevitabil.

 

bookpic-flori-pentru-algernon-38210

 
În societatea americană a anilor ’70, libertatea de exprimare pe care Keyes și-a asumat-o a stârnit o serie de controverse, fapt ce a culminat cu interzicerea cărții în câteva state din SUA.

Subiectul central al cărții este o idee extraordinară: ar putea fi coeficientul de inteligență mărit artificial? Algernon, un șoricel alb și Charlie Gordon, un bărbat de 32 de ani ce suferă de retard mintal, sunt primii cobai ai unei proceduri inovative, ce promite să sporească activitatea cerebrală.
AlgernonWordle-240x164

 

Îi vei urmări evoluția lui Charlie prin propriile lui cuvinte, cu ajutorul ”rapoartelor de progres” pe care le scrie periodic. La început, sunt simple bilețele parcă scrise de un copil de 6-7 ani, pline de greșeli gramaticale și de ortografie. În scurt timp, însă, exprimarea se fluidizează și face loc unui șir de gânduri elevat, în unele cazuri ajungându-se la adevărate tratate științifice. Greutatea cărții este dată de tumultul interior ce survine emancipării intelectuale.

 

 

Flowers-for-Algernon

 

Pentru că nu vreau să divulg mai mult decât am făcut-o deja, te las pe tine să descoperi înșiruirea incredibilă de evenimente din viața lui Charlie. Lectură plăcută!

 

_FlowersAlgernon

 

 

 

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment