Top
temperatura fertilitate

Fertilitatea este influenţată de temperatura? Află care este legătura!

Studiile au demonstrat că spermatozoizii nu pot să supravieţuiască la temperaturi ridicate, astfel încât expunerea prelungită la căldură dăunează productivităţii şi calităţii acestora. Numărul spermatozoizilor a crescut cu 491% la 5 din 11 bărbaţi cu probleme de fertilitate la câteva luni după evitarea expunerii la temperaturi ridicate.

 

„Înţelegerea modului în care schimbările climatice vor afecta fertilitatea este o preocupare importantă. Incertitudinea este agravată întrucât consecinţele oricărei schimbări de temperatură sunt necunoscute, inclusiv cum ar putea fi afectat ceva atât de fundamental că fertilitatea umană”, spune dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Legătura dintre temperatura şi fertilitate

 

Încălzirea globală ar putea afecta în mod direct fertilitatea în două moduri-cheie.

 

În primul rând, vremea fierbinte ar putea afecta comportamentul sexual. Prin urmare, activitatea sexuală este mult mai dificilă la temperaturi ridicate.
În al doilea rând, temperatura ar putea influenţa negativ factorii de sănătate ai reproducerii, cum ar fi calitatea spermei şi menstruaţia. Există câteva studii experimentale destul de convingătoare asupra mamiferelor care susţin această posibilitate.

 

temperatura fertilitate

Zilele fierbinţi şi şansele de concepţie

 

Ne concentrăm asupra efectelor zilelor fierbinţi, pe care le definim ca zile în care temperatura zilnică medie este peste 27 de grade Celsius. Constatarea principală este că zilele fierbinţi duc la o reducere a ratei natalităţii de la 8 până la 10 luni mai târziu. Dimensiunea efectului este cea mai mare la nouă luni: în medie, fiecare zi fierbinte reduce doza de naştere nouă luni mai târziu cu 0,4%. Este important, de asemenea, faptul că datele arată că aerul condiţionat a jucat un rol major în minimizarea impactului pe care zilele fierbinţi îl reprezintă pentru fertilitate.

 

Studiul realizat analizează, de asemenea, dacă declinul iniţial al ratelor natalităţii este compensat de o creştere în următoarele luni. Datele arată doar o revenire parţială (32%) a ratei natalităţii în cele trei luni de la declinul iniţial, posibil datorită efectelor persistente ale sănătăţii, constrângerilor de muncă sau scăderii naturale a sănătăţii reproductive din cauza vârstei. Astfel, se sugerează că aceste şocuri ar putea reduce numărul de copii pe care o femeie îl poate avea pe parcursul vieţii sale de reproducere.

 

În timp ce comportamentul sexual ar putea fi cu siguranţă influenţat de vremea fierbinte, există câteva dovezi care sugerează că sănătatea reproductivă este deosebit de vulnerabilă. În cazul în care povestea era doar despre temperaturile care făceau activitatea sexuală incomodă, atunci am vedea doar o scădere a naşterilor câteva luni mai târziu. În schimb, descoperim că ratele de natalitate scad, de asemenea, 10 luni mai târziu, sugerând că zilele fierbinţi au efecte de durată asupra sănătăţii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a verifica definitiv această ipoteză.

 

temperatura fertilitate

Riscuri şi influenţe

 

Nu există nicio îndoială că producţia de spermă este dependentă de temperatură. Scrotul este conceput în mod natural pentru a ţine testiculele departe de corp, iar venele care transportă sânge departe de testicule înapoi în organism, ajută la menţinerea lor la temperatura corpului.

 

Mai multe studii experimentale au arătat că aceste creşteri ale temperaturii scrotului sau ale testiculelor la bărbaţii fertili reduc atât producţia de spermă, cât şi calitatea sa.
Doar câteva studii privind efectele expunerii la căldură ocupaţională asupra fertilităţii masculine s-au efectuat, însă, din examinarea acestora, s-ar părea că expunerea la căldură reprezintă un factor de risc semnificativ pentru infertilitatea masculină, ceea ce poate duce la o concepţie întârziată.

 

„De asemenea, dereglările menstruaţiei în cazul femeilor reprezintă consecinţe ale temperaturilor ridicate din perioada verii. Acestea vin împreună cu probleme de fertilitate feminină, iar riscul poate fi crescut dacă nu se iau măsuri. Igiena precară, păstrarea zonei curate şi aerisite sunt factori importanţi pentru sănătatea genitală a femeii, de care trebuie să ţină cont în special pe perioada de vară, când vremea este foarte caldă”, spune specialistul.

 

 

Share This:

Eroina
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.