Top

Empatia – calitate sau corvoadă?

Empatia reprezintă capacitatea de a înţelege şi a simţi emoţiile unei persoane, ca şi cum ar fi propria ta experienţă, de a nu aprecia fără a judeca. Pe cât este de dificil, pe atât este de satisfăcător, stând la baza unei relaţii de succes.

 

Încă din copilărie auzi expresia „pune-te în pielea celuilalt”, „cum te-ai simţi dacă altcineva ţi-ar face acelaşi lucru?” etc. Această idee pusă în aplicare te ajută să fii mai puţin egoistă şi să te gândeşti mai mult la ceea ce simt ceilalţi.

 

Există două forme de empatie: cea în care înţelegeţi modul în care o persoană suferă şi cea în care chiar simţi suferinţă. Ca orice altă emoţie umană, empatia poate avea avantaje şi dezavantaje. Atunci când te transpui în povestea celor din jur şi le trăieşti suferinţa, poate fi o povară pentru tine şi chiar să te împiedice să fii un bun prieten. De exemplu, să presupunem că prietena ta a pierdut o persoană dragă. Plânge, este lipsită de speranţă şi nu vrea să se ridice din pat. Tu, pentru că eşti o fire empatică, trăieşti alături de ea acest eveniment nefericit. Cu toate acestea, cu ce ajută ca şi tu să suferi, când prietena ta are nevoie de cineva care să o ajute să depăşească acestă tragedie, să regăsească motive de bucurie în viaţa sa? Un alt exemplu des întâlnit este în relaţia mamă-copil. Pentru că ţine şi de instinctul matern, unei mame îi este foarte greu să-şi vadă copilul în suferinţă, prin urmare empatia îi poate afecta judecata în defavoarea copilului.

 

empatia calitate corvoada 2

 

Empatia te ajută să descoperi oameni noi, să ai o deschidere către lumea înconjurătoare, dincolo de limitele personale, să fii inspirată de poveştile altora şi chiar să înveţi din ele.
Chiar dacă oamenii ar trebui să fie încurajaţi să fie altruişti, să-i ajute pe cei din jur şi să fie capabili de compasiune, în viaţa de zi cu zi, această trăsătură nu trebuie dusă la extrem, până în punctul în care devine o suferinţă proprie. Este de apreciat dacă ştii să asculţi activ, să observi semnalele non-verbale, să înţelegi perspectiva celuilalt, să priveşti oamenii ca şi egali şi să-ţi dezvolţi oportunităţi în funcţie de aptitudinile şi calităţile diferite ale oamenilor, însă atunci când eşti mentor şi coach, pentru ca alţii să se dezvolte şi nu ştii când să te opreşti şi care îţi sunt priorităţile, va fi o problemă pentru tine, pe termen lung.

 

Această dorinţă de a-i ajuta pe ceilalţi indiferent de propriile nevoi te aduce în punctul de a-ţi epuiza resursele fizice, emoţionale şi chiar financiare. Persoanele empatice îşi iau timp pentru a se izola de propriile probleme, pentru a le asculta pe ale altora, de aceea acest drum poate fi unul riscant, dacă nu găseşti o cale de echilibru între ceea ce este bine pentru tine şi ceea ce au ceilalţi nevoie.

Share This:

Eroina
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.