Top

De ce este umanitatea vrăjită de Mona Lisa? Tabloul este dovada perfecțiunii absolute

Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci este probabil cea mai admirată operă de artă din lume. Milioane de turişti se înghesuie anual pentru a o fotografia la celebrul muzeu Louvre din Paris.

 

 

Întotdeauna m-am întrebat ce e cu acest portret şi de ce umanitatea e atât de fascinată de el. De curând a mai venit şi Dan Brown cu al său “Codul lui Da Vinci” şi a pus paie pe foc. Adepţii teoriei conspiraţiei au prins din zbor partea cu mistere ascunse, mesaje secrete şi zvonuri care se învârt în jurul aceastui tablou, la 500 de ani după ce a fost pictat. Critici, istorici şi fani ai lui Dan Brown încă se contrazic pe tot ceea ce ţine de Mona Lisa: de la identitatea acesteia până la posibilitatea de a fi fost de fapt un tablou mai mare, micşorat pentru un motiv sau altul.

 

mona_lisa_framed

 

Mai mulţi experţi în Istoria Artei au descoperit cifre şi litere microscopice pictate în ochii faimoasei Mona Lisa. Nici zâmbetul ei nu e mai puţin controversat. În decembrie 2005, revista The New Scientist a dezvăluit rezultatele unui studiu întemeiat pe analizele unui program de recunoaștere a emoțiilor chipului uman. Potrivit datelor obținute, Mona Lisa este în proporție de 83% fericită, 9% dezgustată, 6% temătoare și 2% furioasă.

 

 

the-secrets-behind-mona-lisas-smile-28931

 

 

Cel mai impresionant detaliu este faptul că pictura este pură geometrie. De exemplu, capul Giocondei este a opta parte din lungimea corpului și bustul este a patra parte din înălțimea corpului. Totul este reprezentat în cercuri sau triunghiuri, figuri geometrice care exprimă perfecțiunea.

 

 

Eu am urmărit hipnotizată măsurătorile făcute picturii. Tu ce părere ai? Este doar o dovadă că geometrie există în tot ce ne înconjoară sau crezi că Mona Lisa încă ascunde secrete nedescoperite?

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment