Top

Cum să supravieţuieşti de la salariu la salariu

A fost odată ca niciodată, o eroină care reuşea să facă absolut orice într-o lună! Din ziua de salariu şi până la următoarea zi de salariu, ea reuşea să nu ducă lipsă de absolut nimic. Şi nu vorbim aici despre un copac cu bani sau un sac fără fund cu bănuţi de aur, ci despre responsabilitate. Vă sună cunoscut?

Mie nu. Cât am, atât cheltui. Chiţăi mai ceva ca un şoarece după a două săptămâna de salariu şi deja mă gândesc cu groază că va trebui fie să mă împrumut ca să îmi duc nebuniile la bun sfârşit, fie să nu le mai fac, iar ultima chestie nu este o opţiune pentru mine. Şi cum am fost învăţată de mică cu greutăţile vieţii, sunt fericita posesoare de cenzură bancară, o minunăţie de trofeu care lunar trebuie hrănit cu un virament bancar. Mai bagă şi nişte cheltuieli de subzistenţă, care fie vorba între noi sunt subevaluate când te duci să îţi calculezi greutatea trofeului, mai bagă şi nişte cheltuieli neprevăzute, care te lovesc fix când ţi-e lumea mai dragă şi moalele capului devine budincă încă din prima zi, când începi să dai în stânga şi în dreapta.

Lung e drumul de la un salariu la celălalt şi dacă ar fi să numeri oftatul devenit laitmotiv, ai fi milionară, cam de la 17 ani.

Dar cum ambiţia este un punct forte la eroine, am zis “până aici!”. Mă săturasem de mocirla în care mă aflam şi oricât de fericită eram când făceam lucrurile care îmi plăceau, mă pălea ulterior realitatea: am bani de dat. Aşa că mi-am analizat comportamentul de consumatoare înfocată şi am descoperit următoarele:

Cheltuielile cele mai mari le inregistram în zona mâncare comandată acasă şi haine (evident!). Cum am remediat situaţia?

 

1.Mi-am creat un meniu la nivel de săptămână care să acopere cina acasă şi prânzul la birou. Acest meniu este gândit astfel încât să nu petrec mai mult de o oră în bucătărie, dar în acelaşi timp să îmi ajungă totul 2-3 zile. Micul dejun constă într-un fruct sau nişte biscuiţi cu fibre sau un iaurt mic cu miere, seminţe şi un ceai energizant. Ce mă încântă? Faptul că mă duc o dată pe săptămâna la cumpărături, astfel evit risipa şi am mereu chestii proaspete! Musai mă duc mâncată la cumpărături şi cu lista pregătită de acasă.

belvita3-2013

 

 

2.Mi-am făcut curat în dulapul cu haine! Este incredibil câte chestii cumpărăm doar din impuls! Am sortat ţoale peste ţoale, până când am rămas la o garderoba ce mă reprezintă 100% şi cu un super sentiment de satisfacţie că am făcut alte personae fericite la rândul meu, donând ce nu mai port!

3.Mi-am făcut o listă cu haine, în funcţie de sezon, pe care mi le doresc şi pe care le urmăresc la reduceri! Dacă vrei să faci asta, treci de două ori prin lista şi vei vedea că începi să mai tai câte ceva!

4.Produsele cosmetice şi produsele de curăţenie. What a mess! Când se termină una, se termină şi celelalte. Păcatele mele, dar ce durere lasă în suflet o astfel de situaţie când le iei pe TOATE în acelaşi timp! Aşa că mi-am învăţat lecţia! Săptămâna asta un produs de curăţirea bucătăriei, săptămâna viitoare un balsam de rufe, peste încă o săptămâna un rimel şi uite aşa, nu mai trăiesc un şoc emoţional în numele portofelului pe care l-am avut.

5.Regula de aur! E fix aia de care nu mi-a păsat vreodată, încă de la primul salariu: minim 10% din cât câştigi, îi economiseşti. Preferabil îi schimbi în valută. Preferabil îi laşi într-un cont de economii. Preferabil ai o puşculiţa. Orice funcţionează pentru tine. La mine merge cu schimbatul în valută şi o moliftă pentru luminarea minţii şi stat potol în faţa tentaţiilor.

 

9129641_orig2

 

 

Dar ce senzaţie de relaxare şi linişte îţi dă certitudinea că eşti asigurat acolo în caz că se întâmplă ceva bun (gen un preţ genial la nişte bilete de avion) sau ceva mai puţin bun.

6. Am o puşculiţă super haioasă care îmi mănâncă toate hârtiile de 1 ron şi de 5 ron din portofel la finalul fiecărei zile! Da: un borcan imens, pictat manual de mine, în care să îndes nişte mărunţi, şi destul de mare încât să plouă cu bani când e plin ochi cu leuţi.

 

Kids-Craft-Mason-Jar-Money-Bank

 

 

7. Renegocieri de contracte. Este o soluţie când îţi dai seama că plăteşti pt nişte servicii care între timp s-au ieftinit super mult. Pui presiune pe furnizor şi pe fidelizarea ta şi bang bang, scoţi un saving!

8. Dacă ai animale de companie, renunţă să mai cumperi mâncare şi alte lucruri săptămânal sau lunar. Fă un efort şi ia în cantităţi mai mari, scapi de stres şi din nou faci un saving!

 

0af975e14f5397f588a43dec4b2b7f19

 

 

9. Planifică concediile riguros, ca să ştii când ai peakuri de cheltuieli. Un calendar cu evenimente este binevenit. Te ajută să te organizezi mai bine din timp şi fără bătăi de cap. Dacă aveţi şi o gârlă de prieteni care se căsătoresc, e musai o astfel de planificare. Iar când vine vorba de concedii, posibilităţile sunt infinite. Poţi să începi prin a-ţi stabili câteva destinaţii, apoi perioadele optime pentru vizite şi de aici alertele vor curge pentru zboruri şi cazări.

 

Încă nu am învăţat cum să fac economiile să se înmulţească, dar vă asigur că nu sunt zgârcită şi că vă voi împărtăşi secretul când îl voi afla.

Şi mai ştiu un lucru, amintirile se crează şi fără bani! O zi în parc cu prietena cea mai bună, o paradă a modei prin casă într-o seară de vineri, o sesiune de prosteală în oglindă cu machiaje, o tură cu bicicleta şi cu prietenii, un film când plouă afară, un telefon care să dureze cu orele, un trip inopinant prin ţară, o descoperire excentrică, un Starbucks când e frig, o prăjitură făcută pentru prieteni, mima jucată până la epuizarea lacrimilor de râs, o carte citită pe nerăsuflate, nişte animăluţe gata de iubit, şi multe alte lucruri, costă puţin sau nimic. Depinde de fiecare să le facă loc în viaţa cotidiană.

 

Timp şi răbdare, vă doresc!

Share This:

Alexandra Dinu
No Comments

Post a Comment