Top
camera bebelus

Cum am pregătit camera bebeluşului

Mulţi părinţi lasă pe ultima sută de metri amenajările pentru camera nou-născutului, din cauza superstițiilor sau a emoțiilor, dar nu este și cazul meu. Am totul pregătit și aranjat încă dinainte de a se fi terminat al doilea trimestru de sarcină. Am vrut să evit căldurile și puseele homonale de la finalul sarcinii și am ajuns să comand aproape totul online. Nicio experiență negativă, totul a venit la timp, intact și arată conform descrierii. Recomandările pe care ți le voi face sunt 100% subiective, însă sunt documentate riguros atât de mine, cât și de alte mămici din comunitatea eroina.ro

 

Camera nou-născutului

 

Înainte de naştere, majoritatea părinţilor se rezumă să cumpere doar strictul necesar pentru somnul, igiena şi nutriţia celui mic, deoarece, în primele 6 luni, nevoile bebelușului sunt mai mult decât limitate. După primele 6 luni din viaţă, putem începe cu adevărat amenajările pentru bebeluş, întrucât< acesta devine conştient şi impresionat de tot ceea ce se petrece în mediul înconjurător, de culori, de sunete, de mişcare şi de miros.

 

Cele mai frecvent cumpărate produse pentru nou-născuţi sunt pătuţurile (din lemn sau pliabile), lenjeriile de pat, saltelele ultra-confortabile pentru coloana fragilă a bebeluşului. De asemenea, igiena copilului este extrem de importantă în primele săptămâni din viaţă, deoarece sistemul imunitar este încă în formare, iar cădiţele, mesele de înfăşat şi scutecele sunt printre primele produse pe care le achiziţionează părinţii înainte de naşterea copilului.

 

În ceea ce privește pătuțul, indiferent că este unul pliabil sau din lemn, este important ca somiera să poată fi ajustată pe două sau mai multe nivele de înălțime. Unul pe care îl veți folosi cât e copilul mic și stă numai la orizontală și un al doilea pe care îl veți utiliza atunci când bebe crește și începe să se ridice singur. Dacă pătuțul pe care îl vreți nu are două nivele, cel mai bine e să luați unul care are somiera foarte jos, astfel încât cel mic să nu poată cădea peste gratii atunci când se va ridica in picioare. De asemenea, ar fi ok ca una dintre laturi să poată fi îndepărtată, astfel încât copilul să poată urca/coborî singur atunci când va fi mai mare. Eu am ales pentru micuța mea un pătuț alb cu laterală culisantă, din lemn masiv de pin și mdf, tratat cu vopsele și lacuri ecologice pe bază de apă.

 

 

BabyNeeds Patut din lemn Ola 120×60 cm cu laterala culisanta Alb

 

 

Cu salteua, oferta este foarte diversificată, iar părerile sunt extrem de împărțite. O să găsiți fibră de cocos, latex, hrișcă, arcuri, spumă de aer, mix între două sau trei variante, etc. Din tot ce am citit, am ajuns la concluzia că saltelele cu fibră de cocos ar fi cele mai indicate , mai ales pentru prima perioadă: sunt tari și sunt antisufocare. Salteaua pe care am achiziționat-o eu este din fibre naturale de cocos în 2 straturi cu densitate mare și liant natural din latex, miez din spumă poliuretanică și husă cu fibre de bambus. Și este si fabricată în România 🙂 În principiu, orice saltea fermă este potrivită pentru un nou născut.

 

 

 

O să mai aveți nevoie de protecție impermeabilă pentru saltea, de lenjerie pentru pătuț (de preferat 100% bumbac și cearceaf cu elastic) și de protecții laterale. Protecțiile sunt necesare fără discuție, mai ales după 3-4 luni când bebe începe să se întoarcă și să se foiască și există riscul să bage piciorușele printre zăbrele.

 

 

 

Cu perna nu mi-am bătut capul, pur și simplu nu este recomandată sau necesară unui nou-născut, dar am luat în schimb un suport pentru dormit pe o parte. Deși pe vremuri copiii erau ținuti pe spate, recent s-a descoperit că cea mai sigură poziție pentru somn este pe o parte. În primul rând, riscul de sufocare sau de înec în caz de regurgitare este minim și în al doilea rând, pentru că, după ce mănâncă, cel mic este indicat să fie poziționat pe o parte. Foarte important! Să nu îl lăsați pe o singură parte pe suport! Îl puneți o dată pe stânga, o dată culcat pe dreapta și tot asa, pentru a i se forma capul cum trebuie.

 

Suport De Dormit Pentru Bebelusi + Protectie Cearceaf

 

 

Mi-a mai trebuit o masă pentru înfășat, dar la fel de bine vă puteți face treaba și cu o saltea de înfășat, poziționată deasupra pătuțului, cât timp bebe este mic iar apoi o puteți muta pe o comodă sau pe un alt obiect de mobilier. Un “must” e și cădița, care se recomandă să o folosiți cu reductor, adică un suport pe care să stea bebe în primele luni, când nu-și poate susține capul. O invenție ingenioasă este cădița cu reductor care se transformă în masă de înfășat de la Chicco, dar pe care eu nu am descoperit-o în timp util. Unde mai pui că este și pliabilă și are și spații foarte practice de depozitare pe lateral!

Cadita cu masa de infasat Chicco, Eucalyptus, 0luni+

 

Pentru că o să am tot timpul din lume să umplu camera fetiței cu tot felul de obiecte de mobilier și accesorii, m-am oprit aici cu cumpărăturile mari. Însă o lampă de veghe deșteaptă nu putea lipsi de pe lista scurtă de lucruri necesare unui bebeluș. Eu am luat o treabă mai simandicoasă, cu bluetooth prin care să pot să-i pun zgomote albe de pe telefon, proiecții multicolore animate și senzor de pornire automată a proiectorului atunci când bebe începe să plângă (microfonul încorporat funcționează ca un activator de sunet). Acest dispozitiv promite că îl va ajuta pe copil să adoarmă ușor cu un cer plin de stele și cântece de leagăn liniștitoare. Orice pentru un somn cât mai lin al copilului. Chiar și stelele de pe cer 🙂

 

Proiector bebe Duux Bluetooth

 

 

Nu avem încă lustră, dar am pus ochii pe două modele superbe, însă și prețul este pe măsură. Mai așteptăm puțin, zic, poate intră la reducere.

 

Candelabru superb 1

Candelabru superb 2

 

 

Și încă ceva! Doar nu puteam aduce copilul acasă într-o lume banală, cu pereți albi. I-am tapetat doi pereți cu bufnițe (ecologice, firește).

 

De departe, cea mai grea alegere a fost cea a căruciorului, dar e atât de complex subiectul încât cere un articol de sine stătător.

To be continued!

 

 

P.S. Mai sunt fix 30 zile până la data estimată de sosire a celui mai prețios “colet” și emoțiile încep să se adune.

 

Share This: