Top
limbaje iubirii

Cele cinci limbaje ale iubirii. Cu Ion și Maria

Când cineva îmi spune că femeile vin de pe Venus şi bărbaţii de pe Marte, îmi vine să îmi dau palme singură, pentru că, altfel, cu tot respectul, mi-aş pocni interlocutorul. Un fel de “Orange is the new black”, varianta românească.

 

Nu, dragilor, nu venim de pe planete diferite, nu suntem două specii pe acest Pământ şi, slavă cerului, nu ar trebui să plimbăm vina de la unii la ceilalţi, de parcă jucăm leapșa la colţ de bloc.

 

Suntem indivizi complecşi, care funcţionează diferit şi culmea, reuşim să ne înţelegem de cele mai multe ori, pentru că deprindem cum să comunicăm unii cu ceilalţi.

 

Totul se rezumă la comunicare şi manifestarea iubirii, unul faţă de celălat. Şi uite cum în apogeul meu neuronal, mi-a căzut în braţe o carte ce mi-a deschis o nouă perspectivă asupra situaţiei: ”Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman.

 

Să presupunem că Ion şi Maria sunt împreună, căsătoriţi de 10 ani, cu doi copii acasă iar Maria se gândeşte foarte serios să îl lase pe Ion pentru că nu se mai simte iubită. Cum se ajunge la asta? Chapman introduce în carte conceptul de rezervor al iubirii. Practic, atunci când intrăm într-o relaţie, rezervoarele noastre sunt pline, deoarece suntem îndrăgostiţi şi experimentăm senzaţii noi şi momente palpitante, ne descoperim unii pe ceilalţi. Aceste rezervoare, în timp, încep, în mod firesc, să se golească şi atunci intervine nefericirea. Cum se rezolva situaţia? Ion şi Maria ies la o întâlnire romantică şi dau cărţile pe faţă, spunându-şi ce aşteptări au unul de la celălalt şi mai precis, trec pe hârtie ce anume i–ar ajuta astfel încât să se simtă iubiţi.

 

Dacă Maria îi va spune lui Ion, “simt cum iubirea ta pentru mine creşte dacă…” de exemplu ar găti şi el o zi pe săptămână, sau ar duce copii la şcoală, sau ar plăti facturile din când în când, asta ar însemna că pentru Maria iubirea se demonstrează prin servicii, fiind limbajul pe care ea l-ar înţelege cel mai bine.

 

Dacă Ion i-ar spune Mariei că, din când în când, ar fi fericit dacă Maria i-ar face şi lui cadou câte un bilet la meci, un ceas, un tricou cu formația preferată, am deduce că, pentru Ion, cadourile sunt importante şi aşa el s-ar simţi preţuit de Maria şi rezervorul lui de iubire ar creşte.

 

Să presupunem că Maria i-ar cere lui Ion să o asculte seara înainte de culcare, sau să stea cu ea puţin înainte de a se duce la bodega din sat să vadă meciul cu vecinii. În acest caz putem afirma că Maria înţelege iubirea prin timpul petrecut în doi.

 

O altă situaţie ar fi dacă Ion i-ar cere Mariei să îl îmbărbăteze din când în când, să îi fie susţinător şi să îi adreseze cuvinte frumoase. Atunci putem spune despre Ion că el înţelege un limbaj al cuvintelor de încurajare.

 

Un ultim limbaj pe care îl poate experimenta o persoană, este legat de mângâiere/ atingere fizică. Bun, acum o să îmi săriţi toţi în cap şi o să urlaţi: sex! Da dom’le, uită-te la ăştia, doar cu sexul se simt iubiţi! E clară treaba! Iar vă zic să stați frumuşel şi să nu trageţi concluzii pripite. Când vine vorba de mângâiere, Maria îi poate spune lui Ion că vrea să fie luată în braţe mai des, sau Ion îi poate spune că vrea să se ţină de mână mai des. Da, ştiu, şi sexul intră în categoria asta, atâta timp cât nu este făcut din obligaţie, să ne înţelegem!

 

Ce am mai învăţat din această cărticică este faptul că de regulă noi ne manifestăm iubirea faţă ce celălalt folosind limbajul pe care îl înţelegem noi cel mai bine. Şi de aici apar şicanele. Tu poate înţelegi şi reacţionezi la un limbaj al serviciilor, şi faci o groază de lucruri pentru jumătatea ta. Dar ce te faci când jumătatea ta înţelege doar limbajul mângâierii? Şi de aici începe greul, conştientizarea în cuplu, pentru că nu este îndeajuns ca unul singur să depună efort. Bun şi de aici, Ion şi Maria, pot face nişte exerciţii recomandate în carte în appendix, că să se descopere unul pe celălalt din nou şi să aducă rezervoarele de iubire la nivelul la care erau cândva, fără să ignorăm şi posibilitatea ca unii dintre noi sunt bilingvi când vine vorba de limbajele iubirii, lucru excelent, deoarece posibilităţile de reuşită sunt proporţional mai mari.

 

Un alt lucru ce ar trebui luat în calcul, şi pe care îl consider foarte important, este mai degrabă un sfat dat părinţilor. Copii sub trei ani nu au un limbaj al iubirii definitivat, el se formează în timp, şi da, este cumva înnăscut, dar este foarte important să acoperim în aceşti primi ani toate limbajele de iubire, să ne asigurăm că rezervorul de iubire este mereu plin, pentru că doar astfel un copil se dezvoltă armonios.

 

Spor la citit şi autoeducat!

 

#eroinaletters

 

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment