Top

„Cel care pune stăpânire pe simțul mirosului pune stăpânire pe sufletul omenirii” Parfumul, de Patrick Süskind

Publicat în 1985, Parfumul, de Patrick Süskind a fost tradus în peste 45 de limbi, iar în anul 2006 a fost ecranizat cu un buget de 60 de milioane de euro. Pentru mine este o carte extraordinară, pe care am recitit-o de fiecare dată cu plăcere și pe care aș lua-o cu mine pe o insulă pustie.

 

parfumul_1_fullsize

 

Paginile romanului povestesc viața lui Jean-Baptiste Grenouille, începând cu momentul nașterii sale, într-un Paris mizer cu iz de piață de pește. El e perceput încă de atunci ca fiind ciudat – copilul nu emană niciun miros, însă pare că are un simț olfactiv supradezvoltat, fapt ce îi sperie pe cei din jur, care încearcă să îl evite.

„Lui Terrier i se năzări că pruncul îl vede cu nările, că îl cercetează atent, mai pătrunzător decât ar fi putut-o face cu ochii, de parcă ar înghiţi cu nasul ceva care pornea de la el, Terrier, ceva ce el nu putea opri sau ascunde… Copilul cel nemirositor îl mirosea pe el fără nicio ruşine, chiar aşa! Îl adulmeca! Şi dintr-o dată i se păru că-şi duhneşte lui însuşi – a sudoare şi oţet, a varză acră şi haine nespălate.”

 

perfume5

 

 

Grenouille trece printr-o serie de tutori (o doică, un călugăr, o femeie care avea grijă de copii orfani, un tăbăcar), iar în final ajunge ucenic la parfumeria maestrului Baldini. Aici îşi eliberează obsesia pentru felurite miresme, izuri neobişnuite, semnături olfactive specifice celor mai neînsemnate obiecte. Apariţia unei fete de treisprezece ani care lasă în urma ei un miros îmbătător îl răvăşeşte pe Jean-Baptiste, care începe să viseze la un parfum ce-l va face pe purtător să fie adulat de cei din jurul lui. Parfumul suprem, care îţi inspiră iubire necondiţionată.

„Va crea nu un iz omenesc, ci suprauman, o mireasmă angelică, atât de indescriptibil izbutită şi dătătoare de viaţă, încât să rămână vrăjit oricine-o miroase, văzându-se silit să-l iubească din toată inima pe el […], purtătorul. ”

 

 

8D45436A-9D2B-4593-9ECC-81334BDF8ADC

 

 

Respectând procesul de creație al perfumeur-ilor vremii, Grenouille va construi parfumul ideal suprapunând note de bază şi de mijloc, încununând totul cu nota de vârf. Aici intră în joc duritatea şi animalismul personajului lui Süskind, căci fiecare din cele 24 de arome este o tânără pe care trebuie să o ucidă. Nota de vârf este Laure Richis, fiica incredibil de frumoasă a lui Antoine Richis, pe care Jean-Baptiste o va urmări cu tenacitate pentru a-şi încheia creaţia. Dacă va reuşi sau nu, te las pe tine să afli!

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment