Top
adolescentii internet

Ce fac de fapt adolescenţii atâta timp pe internet?

 

Există un spectru foarte larg al activităţilor desfăşurate online şi un număr foarte mare de priviri dezaprobatoare ţintite către tinerii care comunică cu prietenii, studiază, se joacă sau caută informaţii prin intermediul internetului. Este şi cazul meu, o adolescentă din generaţia care a crescut cu smartphone-ul în mână. În fiecare zi aud de cel puţin 5 ori “mai lasă şi tu telefonul ăla” sau “nu te mai juca atât de mult pe calculator”.
Zoot.ro
Aici intra în scenă prăpastia dintre generații. Unii adulţi îşi amintesc că în copilărie socializarea însemna jocuri la stradă – şotron, elasticul, de-a v-aţi ascunselea – şi prin share înţelegeau să împartă dulciurile cu fraţii mai mici. Alţii recunosc că, de fapt, se răgăseau în emisiunile şi filmele privite seara la TV,  în muzica rock ascultată pe furiş în dormitor şi în posterele lipite pe şifonier. Astfel, părinţii care nu au avut acces la tehnologie in adolescenţă nu îşi înţeleg copiii, dezaprobând total “dependenţa” lor de gadget-uri.

 

adolescentii internet

 

Oare este atât de periculos să pierzi atâta timp cu ochii într-un ecran?

 

Din punctul meu de vedere, gadget-urile nu sunt o chestie aşa rea, doar o comoditate a prezentului. Generaţia curentă încă desfăşoară activităţi în aer liber, iar timpul petrecut cu familia, tot în faţa unui ecran este centrat, chiar dacă părinţii nu îşi dau seama. De fapt, tinerii nu sunt absorbiţi de device-uri. Doar preferă informația pe care acestea le-o furnizează. Pe vremuri, şi pe părinţii părinţilor noştri îi îngrijora timpul petrecut de copiii lor în faţa televizorului.  Noi avem un “televizor” mai mic şi mult, mult mai smart. Aşa cum casetele s-au transformat în DVD-uri, şi “cutia magică” din sufragerie s-a transformat în tableta pe care o luăm cu noi oriunde.

 

adolescentii internet

 

Cea mai mare dilemă a părinţilor este ce facem de fapt atâta timp pe telefon.

 

Păi, facem fotografii, vorbim cu prietenii, ne exprimăm, ne dezvoltăm. Citim articole, cărţi, poezie, ne formăm opinii, consultând şi opinia publică în paralel. Descoperim lucruri, locuri şi ne facem prieteni.  Ajungem mai eficient la informaţiile dorite, ne facem temele, ne dezvoltăm talentele, toate acestea fiind simplificate de tehnologie.

 

Copiii din ziua de astăzi nu îşi pierd timpul pe internet, ci şi-l ocupă cu activităţi variate, care le stârnesc interesul şi le lărgesc orizonturile. Practic, ţii în mână toată informaţia din lume sub forma unui simplu gadget. Ar fi chiar stupid din partea noastră să nu profităm de asta. Nu vreau să-i jignesc pe cei care nu sunt fani tehnologie, vreau doar să fie mai înţelegători cu noi, generaţia avidă de cunoaştere.
Avon
Trăim vremuri  în care poţi să înveţi să găteşti ca un masterchef uitându-te la tutoriale pe Youtube, în care poţi să vorbeşti cu oameni din alte colţuri ale planetei cu un simplu click pe Facebook, în care părerea ta poate fi auzită de o lume întreagă doar apăsând enter pe Twitter, în care te uiţi la un film fără să aştepţi ora 8 în sufragerie şi în care un scroll pe Instagram te poartă prin peisaje din ţări exotice.

 

adolescentii internet

 

Până la urmă, timpul petrecut în lumea virtuală ţine şi de educaţia noastră, de felul în care suntem crescuţi să apreciem lucrurile sau să dozăm aspectele vieţii noastre. Un adolescent care se ascunde de lumea reală în cea tehnologică exagerat de mult, ridică probleme mai profunde. Poate se simte neînţeles, poate îi este teamă de socializare, poate are probleme în familie sau poate îi este teamă să nu fie respins. Vina nu trebuie aruncată exclusiv pe smartphone sau internet pentru “absenţa” adolescentului din viaţa de zi cu zi.
Boutique Mall
În concluzie, din punctul meu de vedere, progresul tehnologic este cel mai bun lucru care se putea întâmpla umanităţii. Noi suntem viitorul şi viitorul este tehnologie. Înţelepciunea ne vine de la voi, părinţii, educaţia ni se face tot acasă şi vă rog să înţelegeţi că un copil privat de lucrurile care ţin lumea în mişcare va fi un copil marginalizat.

 

Din share în share poate o ajunge și la mama 🙂

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment