Top
deochi

Ce este deochiul si cum ne protejam de energiile malefice

Poate ca cel mai vechi si mai primar dintre instinctele umane este teama. La multe populatii si culturi, teama de deochi persista inca la fel de puternica, precum odinioara. In lumea superstitiilor contemporane, atat barbatii, cat si femeile pot poseda capacitatea de a deochea, indreptandu-si energiile malefice catre cei ce le starnesc mania. Un lung sir de farmece, descantece si incantatii, avand ca scop alungarea influentelor nocive, s-a transmis de-a lungul secolelor.

 

In timpurile stravechi, amuleta folosita ca protectie contra deochiului era, de obicei, doar o piatra, o scoica sau o imagine scrijelita pe o bucata de lemn sau de os. Astazi, amuletele au luat forma unor obiecte aducatoare de noroc si imbraca o multime de aspecte, de la iadesuri miniaturale, la potcoave, purcelusi sau elefanti din portelan.

 

CHIHLIMBARUL este una dintre cele mai vechi pietre semipretioase folosite ca amulete.

 

Olandezii, irlandezii, italienii, egiptenii si chinezii se tem de deochi si au farmece menite sa indeparteze influentele malefice. Olandezii traseaza, sub streasina caselor, dungi late cu vopsea neagra; irlandezii au anumite decantece folosite special in caz de deochi; chinezii apeleaza la mijlocul universal de lupta impotriva deochiului, scuipand peste umar pentru a-i speria pe demoni. Italienii, mai ales barbatii, poarta la gat medalioane in forma de corn, pentru a alunga malocchio, deochiul. Multi italieni considera ca este mai eficient chiar decat semnul crucii sa faca un semn cu trimitere la cornele diavolului, prin ridicarea degetului aratator si al celui mic. Inca din vechime, daca cineva nu are vreo amuleta spre a se proteja de deochi, acela trebuie sa scuipe cat mai repede peste umar, de preferat peste cel stang.

 

Si astazi, in zonele rurale ale Greciei, se crede ca oamenii cu ochi verzi sau albastri pot aduce matiasma – deochiul. Cei cu sprancene unite sunt de asemenea banuiti ca ar avea aceasta putere, ca si cei care, in pruncie, ar fi refuzat sa mai suga la sanul matern. Majoritatea grecilor cred ca posesorii de matiasma nu sunt neaparat malefici, ci au puterea necontrolata de a ucide sau vatama vitele din gospodarie, de a provoca defectiuni masinilor, sau de a genera felurite accidente.

 

deochi amuleta ochiul lui horus deochiul talisman antideochi

Amuleta egipteana reprezentand ochiul magic al zeului Horus, aflata la Muzeul Luvru, Paris.

 

Credinta in deochi ramane putrenica la arabii musulmani sau cei crestini din Orientul MIjlociu. Mamele isi lasa copiii, cu buna stiinta, nespalati si ii imbraca saracacios pentru a nu atrage atentia persoanelor cu puteri malefice care, se crede, i-ar deochia pe micutii ce arata prea sanatosi si chipesi. Daca cineva se intereseaza de starea copilului, mama va avea grija sa scoata imediat in evidenta orice defect sau boala pe care ar avea-o acesta. Mamele de conditie modesta isi imbraca baietii in haine de fetita, spre a alunga deochiul. Unele dau copiilor lor chiar nume absurde, precum “sanda” sau “jucarie de marmura”, pentru ca cei cu deochiul sa nu-i bage in seama. Orice compliment adresat copilului unei femei va declansa, instantaneu, din partea mamei ingrijorate, exclamatia “Mashallah!” (Allah sa ne ajute!)

 

La romani exista obiceiul de a lega o fundita rosie, mai ales la copiii mici, care sunt mai vulnerabili. Si adultii poarta talismane antideochi, unul dintre cele mai cunoscute fiind mâna cu ochi, bijuterie populara în Balcani și în țările musulmane. Panglica rosie (sau un snur rosu, ori o bucata de pânză de aceeași culoare, ori un obiect de îmbracaminte) pot atrage „uitatura” si aceasta isi „varsa” acolo puterea, copilul scapand astfel de a fi deocheat. Persoanele deocheate scapa de acesta prin descantece, diferite de la o regiune la alta. Alte credinte legate de deochi:

 

  • Copiii nu trebuie lasați sa se uite în oglinda pana la varsta de un an, caci se pot deochea singuri.
  • Un usturoi prins cu o ata rosie la gatul sau la caciulita copilului fereste de deochi.
  • Pentru a fi ferit de deochi, copilul nou-nascut trebuie cantarit inainte de a i se face prima baie, insa greutatea copilului nu trebuie spusa nimanui.
  • O ata rosie prinsa la incheietura mainii copilului sau la gatul unui animal alunga deochiul.
  • Orice obiect din aur purtat la gat, la urechi sau la mana se zice ca ar atrage si ar anihila energia negativa a deochiului, deci are efectul de a proteja prin „diversiune“.

 

Sursa: Enciclopedia Gale a fenomenelor neobisnuite si inexplicabile, Wikipedia

Share This:

Eroina
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.