Top

Cum să citești gândurile

Hai s-o spunem de la bun început: este practic imposibil să citești minți. Ceea ce face un mentalist este să se educe să „citească” oameni, mai exact să le descopere micile reacții care le “trădează” adevăratele intenții.

 

learn-mentalism

 

Pentru a reuși acest lucru, familiarizarea cu micro-expresiile este foarte importantă.  Creierul uman este o unealtă impresionantă, și chiar dacă tu nu îți aduci aminte fiecare detaliu din vremea pe când aveai doar 10 ani, creierul tău își amintește, cu siguranță. Și aici intervin micile reacții de care vorbeam mai sus. În esență, vorbim despre reacții inconștiente la stimuli exteriori, pozitivi sau negativi. La o masă de poker, atunci când un jucător primește o mână bună de cărți, ele devin vizibile prin mișcări subtile ale gurii sau ale umerilor.

 

pokertells

 

Mentalismul nu presupune că micro-expresiile sunt dovezi că cineva incearcă să mintă – rolul lor este de a ajuta în înțelegerea a ceea ce ni se spune în mod direct, verbal (este foarte posibil să nu existe amintiri conștiente). Să spunem că îi oferi subiectului tău un reper, atunci când încerci să aduni informații. Dacă acesta are o amintire referitoare la acel indiciu, fie și una de care nu este conștient, pupilele sale se pot dilata sau contracta, în funcție de clasificarea acelei amintiri – pozitivă sau negativă.

 

Dilated-Vs-Contracted-Pupils

 

Fiecare om are un nivel de referință pentru cum se comportă în mod normal. Înainte să încerci să „citești” pe cineva, trebuie să stabilești care este nivelul său. Apoi, descoperă dacă intervin schimbări de la standardul resepctiv, când vine vorba de reacțiile fizice pe care le etalează. După ce îi oferi un reper, fii atentă încotro i se mută privirea, dacă începe să transpire sau dacă își modifică poziția. În general, amintirile vizuale îndreaptă privirea în sus, cele secundar-senzoriale (miros, auz) o mențin la un nivel mediu, iar orice amintire interactivă are tendința de a face privirea să coboare.

 

Closeup portrait of a happy young woman smiling isolated on white background

 

 

Ca să înțelegi mai exact despre ce vorbim, îți propun un scurt exercițiu.

Imaginează-ți că ești pe o plajă. Ce ți-a trecut prima dată prin cap?  Dacă te-ai văzut întinsă pe un șezlong, cu o întindere de apă în cadrul îndepărtat și soarele orbitor pe cer, cel mai probabil ochii tăi au privit în sus. Dacă ți-ai amintit de sunetul valurilor sau mirosul apei sărate, înseamnă că nici nu ai coborât, dar nici nu ai ridicat traiectoria privirii. Iar în cazul în care ai resimțit senzația nisipului pe piele, sau ai retrăit o plimbare cu jet ski-ul plină de adrenalină, atunci în mod incoștient – ochii tăi au privit în jos.

 

beach-491540_960_720

 

Unii oameni manifestează limbajul corpului mai mult decât alții. Așa că pentru a te pregăti să practici mentalism cu eficiență, ceva ce poți exersa aproape oriunde și oricând este simțul observației. Scanează locul în care te afli și observă oamenii din jurul tău. Dacă îi găsești în apropierea ușilor și poziția lor este ușor înclinață înspre acestea – semne clare de anxietate socială – înseamnă că, în mod inconștient, încearcă sa scape de acolo. Dacă înclinația corpului indică, însă, o anume persoană, probabilitatea de a fi atrași sexual de respectiva persoană este foarte mare.

 

article-2558612-1B7442FF00000578-873_310x531

 

Să reușești să citești mintea cuiva este, câteodată, atât de simplu încât tot ce trebuie să faci e să plantezi o idee. Și nu vorbesc de plantarea unei idei în stil Leo DiCaprio în filmul Inception, prin infiltrarea viselor. Să spunem că rezultatul pe care încerc să îl obțin este să fac pe cineva să creadă că îi pot auzi gândurile. Aș putea folosi cuvântul „cercei” în conversația noastră, fără a atrage atenția asupra lui, iar în momentul în care îl spun, mi-aș putea atinge ușor lobul urechii, într-un mod natural. Lăsând să treacă o perioadă de timp, o pot ruga pe acea persoană să se gândească la un tip de bijuterie, și cel mai probabil, atunci când o voi întreba dacă cerceii au fost prima alegere, va fi uimită în mod spectaculos!

 

0x600

 

 

Tocmai ai mai învățat o tehnică de citire a minții – prin puterea sugestiei. Mai departe, vom trece la metode mai avansate, și anume citirea micro-expresiilor, care sunt folosite de fiecare om din lume, indiferent de unde provine, pentru a-și exprima emoțiile.

 

 

 

 • Cum să citești micro-expresiile

 

 

Expresiile faciale nu țin cont de naționalitate, rasă sau vârstă. Micro-expresiile sunt reacții involuntare ale unui observator, în fața situațiilor care îi sunt prezentate. Paul Ekman a definit șapte emoții fundamentale: frica, mânia, bucuria, tristețea, uimirea, dezgustul și disprețul. Acestea sunt într-adevăr universale, iar Ekman a descoperit că până și oamenii născuți fără vedere afișează aceleași expresii pentru ele.

Pentru a te ajuta să le înveți, te poți observa în oglindă în timp ce încerci să le imiți. Dacă poți vedea pe propria ta față modul în care sunt reprezentate, decât în exemplele exagerate de mai jos, îți va fi mai ușor să le observi la cei din jur.

 

 1. Frica
 • linia sprâncenelor este ridicată și acestea sunt apropiate
 • pleoapele superioare sunt ridicate
 • mușchii pleoapelor inferioare sunt contractați și acestea sunt de asemenea ridicate
 • gura este deschisă, iar colțurile buzelor sunt îndrepate orizontal spre urechi

 

frica

 

 

 1. Mânia
 • buzele sunt „încreţite”
 • privire dură şi fixă
 • linia sprâncenelor este coborâtă si acestea sunt apropiate

 

mania

 

 

 1. Bucuria
 • obrajii sunt ridicaţi
 • apar riduri la colţurile exterioare ale ochilor
 • toţi muşchii ochiului sunt contractaţi

 

bucuria

 

 

 1. Tristeţea
 • maxilarul este uşor ridicat
 • colţurile gurii sunt îndreptate în jos
 • pleopele superioare sunt căzute
 • privirea nu este focusată

 

 

tristetea

 

 

 1. Uimirea
 • linia sprâncenelor este ridicată și acestea sunt curbate
 • ochii se măresc
 • gura se deschide larg, fără să existe tensiune în muşchi

 

uimirea

 

 

 1. Dezgustul
 • nas ridat
 • buza superioară este ridicată
 • linia sprâncenelor este adesea coborâtă şi muşchii din jur sunt tensionaţi

 

 

dezgustul

 

 

 1. Dispreţul
 • un colţ al gurii este uşor îndreptat în sus

 

 

dispretul

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment