Top
femei

7 greseli pe care le fac 99% dintre femei

Oamenii nu se îndrăgostesc la prima vedere, iar iubirea nu este eternă. Acestea sunt doar mituri. Cred că femeia este cea care păstrează vie și sănătoasă relația de cuplu. Însă, cum nimeni nu este perfect, și noi o mai luăm uneori pe “arătură”.  Care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac femeile într-o relație? Psihologii ne lămuresc.

 

1. Trăncănești prea mult

 

Principala greșeală întâlnită în relații este că majoritatea discuțiilor sunt inițiate de către femei. Și nu e vorba aici de conversațiile despre fleacuri. Ci despre momentele în care, în loc să explici de ce ești tristă sau ce te-a dezamăgit, îl ataci: “Eu ți-am zis cum să faci. Ți-am zis! Dar tu habar n-ai, nici măcar nu mă asculți…”. Și începe trăncăneala. De exemplu, în mașină. El greșeșete drumul, ea începe să-l bată la cap pe această temă, o ține așa tot drumul și se alege praful de plimbarea ce trebuia să fie un prilej de relaxare și reconectare. Ajung apoi acasă, mânâncă, se bagă în pat, fac niște sex de dimineață și o iau de la capăt. Sună cunoscut? Cât de cât…

books-express.ro

2. Sari de la o extremă la alta

Femeile mai fac o greșeală majoră. Trec foarte rapid de la o extremă la alta. De la disponibilitate emoțională la indisponibilitate absolută.

Există două variante:

  • Când o femeie este întotdeauna disponibilă pentru contacte intime cu bărbatul ei, indiferent cum se poartă acesta. Astfel, își pierde valoarea și credibilitatea atât în ochii ei, cât și ai partenerului.
  • Când o femeie se comportă ca un lider dur, sau “mămica” familiei, își pierde atractivitatea sexuală. Asta pentru că în ochii unui bărbat “mami” și “sex” nu pot exista în același context. O iubește pe “mami”, dar va găsi o altă femeie pentru sex.

 

O femeie este combinația între o fată și o mamă. Aceste două elemente crează o ființă calmă, armonioasă, care știe să fie maleabilă. “Mami” nu este maleabilă pentru că întotdeauna își face griji pentru ceva și trebuie să aibă mereu dreptate. O fetiță, pe de altă parte, poate fi flexibilă în gândire pentru că nu este extraordinar de inteligentă.

 

Când o femeie învață să-și înțeleagă sentimentele, învață ce e înseamnă fericire calmă și totodată deprinde și metodele pentru a atinge această stare.

 

Femeile așteaptă tot timpul ceva din partea bărbatului. Să rezolve, să facă, să repare, să știe. Pe când, în realitate, lucrurile nu merg întotdeuna așa cum te-ai aștepta. Iubirea este o nevoie primară, iar nevoile primare trebuie să ți le satisfaci în mod independent. Dacă o femeie nu poate să-și împlinească singură necesitățile primare, nefericirea ei se adâncește.

 

Asta se întâmplă chiar și atunci când femeia pare că face totul perfect, iar partenerul ei se comportă ca în reviste. Ea nu va simți nimic cu adevărat, iar asta va conduce spre sfârșitul relației.

 

3. Plesnești tigrul cu un papuc

 

Femeile încearcă adesea să atragă atenția partenerului lor asupra faptului că acesta nu se ridică la așeptările lor. Fac afirmații de genul “Ești leneș!”, “Nu aduci suficienți bani în casă”, “Nu ești în stare să iei o decizie!”. Această poziție agresivă îl va face să se simtă ca o “pisică” și nu va dori niciodată să meargă în direcția pe care tu i-o indici. O metaforă care ilustrează perfect această situație este următoarea: imaginează-ți un tigru pe caare îl plesnești în fiecare zi cu un papuc și îi spui că nu este puternic și că nu este un tigru. Cum crezi că se va comporta acel tigru?

 

Psihologii sugerează să reformulăm alece fraze “păcătoase” astfel: “Știi cât de tare m-ai întristat?” sau “Sunt foarte nervoasă pentru că mă așteptam să înțelegi cât de important este acest lucru pentru mine, atunci când ți-am explicat”. Astfel, femeia împarte responsabilitatea cu bărbatul pentru starea ei. Și este foarte important, pentru că femeile se așteaptă la responsabilitate. El este o creatură ce iubește confortul și nu se dă în vânt după responsabilități. Este mult mai simplu pentru “sexul tare” să facă o femeie fericită, decât să-și asume responsabilitatea pentru nefericirea ei, mai târziu.

 

4. Nu recunoști fericirea când o trăiești

 

Fete de diferite vârste, statuturi sau cu diferite experiențe de viață fac fix aceeași greșeală. Și este vina părinților. Ar trebui să le ofere fiicelor experiența fericirii ca acestea să fie capabile să o recunoască în societate, mai târziu. Nimeni nu ne învață cum să fim fericiți, din păcate. Când o fată dă piept cu viața, nu știe ce însemnă să fii fericită cu adevărat. Cunoaște fragmente din acest sentiment, ca de exemplu când era recompensată pentru ceva, când lua note bune la școală, când se purta frumos etc. Așa încât se aventurează în viață fără să aibă idee despre ce e cu adevărat fericirea. Cunoaște un băiat care îi spune “Eu sunt fericirea ta” și ea îl ia acasă, deschizându-și larg inima. Doi-trei ani mai târziu, realizează că tot ce-i răsună în cap sunt cuvintele băiatului. Fericirea nu e nicăieri în peisaj.

 

Principala provocare pentru părinți este să-și ghideze copiii către fericire. Deci, dacă o mamă nutrește și cultivă în sine un sentiment de fericire calmă, împușcă doi iepuri dintr-un foc. (n.r. Nimeni nu împușcă iepuri aici, e doar o figură de stil!)

AmaFashion

5. Nu ne învăţăm copiii să arate afecţiune

 

Copiii sunt cei mai sinceri oameni. Oferă afecţiune insitinctiv, natural. Dar ce se întâmplă cu acest comportament la maturitate? De ce în relaţiile de orice fel trebuie să treacă “suficient” timp pentru a deveni afectuoşi? Copii fiind, nu raţionalizam acest comportament şi eram afectuoşi total instinctiv. De ce ne pierdem acest instinct?

 

Din cauza fricii. Experienţa relaţiilor eşuate, a unei educaţii într-un mediu lipsit de emoţie. Dacă o femeie a fost decepţionată de mai multe ori, se va gândi “ofer eu prea mult? poate dacă sunt altfel, nu mă va respinge?”. O societate care te educă să fii rece şi nepăsătoare pentru că “aşa o sa te vrea mai mult” îţi răpeşte inocenţa şi instinctul de a fi cine eşti tu de fapt – o persoană afectuoasă.

 

Totul porneşte din copilărie, de la părinţi. Primul lucru pe care trebuie să îl ştii ca părinte este că sentimentele şi emoţiile copilului trebuie acceptate. Hrănite. Dacă copilul plânge, nu trebuie să îi spui că nu are de ce să plângă. Trebuie să îl asiguri că e normal să îşi arate emoţiile, oricare ar fi ele. Că şi tu ai reacţiona la fel. Empatizează. Copilul nu trebuie să creadă că este ceva în neregulă cu el, expresii ca “băieţii nu ar trebui să plângă” sau “fetele sunt urâte când plâng” trebuie să iasă total din vocabularul unui părinte. Înlocuieşte-le cu “sunt aici pentru tine, este perfect normal să plângi/râzi/te superi.”

 

Noriel

6. Nu îi laşi loc să se exprime

 

Bărbaţii ar trebui să înveţe cum să comunice. Când ei nu vorbesc, femeile se simt nedorite. Problema este că bărbaţii îşi fac planurile singuri şi nu le dezbat cu partenerele lor. Dacă ar spune “Mă duc astăzi la serviciu pentru ca peste trei ani să ne permitem o casă”, iubita l-ar susţine întrutotul. Însă, din perspectiva unui bărbat, atâta timp cât vine în fiecare seară acasă şi mănâncă ciorba gătită de consoartă, e dovada supremă de iubire. Fireşte, femeile nu înţeleg acest lucru. Femeile se întreabă “E ceva în neregulă cu mine? De-abia dacă mă priveşte, vine târziu de la serviciu şi adoarme la televizor”. Când bărbaţii se confruntă cu aceste nesiguranţe, sunt absolut confuzi. “Dar stăm împreună… Totul e ok!” Cu femeile trebuie să comunici. Trebuie să-i spui “Draga mea, sunt foarte obosit. Ai putea să-mi găteşti şi mie aia şi aia?” Un gest atât de simplu poate însemna enorm pentru relaţia de cuplu.

 

Cum poţi face un bărbat să înţeleagă că ai nevoie de comunicare ?

 

Treaba e că femeile sunt foarte atente la detalii. Iar tabloul general şi-l construiesc din fragmente. Bărbaţii văd numai imaginea de ansamblu. Când o femeie face ceva şi apoi întreabă bărbatul “cum a fost?”, are loc o explozie în capul lui. El se gândeşte că dacă nu va spune ceea ce trebuie, va declanşa o ceartă. Iată un joculeţ care va salva situaţia. Când soţul sau iubitul te roagă să faci ceva pentru el, de exemplu vrea un ceai sau să-i găseşti tricoul, răspunde-i: “Spune-mi cele două cuvinte magice care mă fac foarte fericită şi vei primi în schimb o cană cu ceai cu aroma ta preferată.” sau “spune-mi cele mai drăguţe cinci cuvinte care-ţi vin în minte şi îţi divulg unde se ascunde tricoul.” Trebuie să ai răbdare şi să-i acorzi timp bărbatului tău pentru a învăţa să-ţi vorbească în felul acesta. După un timp, va începe să o facă din reflex.

 

7. Nu realizezi cât eşti de frumoasă

 

De ce petrece o femeie ore întregi în faţa oglinzii înainte să iasă din casă, pentru a impresiona nişte străini? De ce ne pasă atât de mult ce cred alţii despre noi?

 

Punem mai multă valoare pe părerea şi remarcile unor străini decât pe a oamenilor care ne iubesc. Pentru soţ sau familie nu te aranjezi în casă, nu?

 

Nu mă înţelege greşit, nu e nimic rău în a te aranja, a avea grijă de aspectul tău. Dar asigură-te că o faci în primul rând pentru tine, că te iubeşti şi realizezi cât eşti de frumoasă şi fără machiaj, coafură sau haine scumpe. Că ai, în primul rând, curajul să ieşi pe stradă fiind TU, naturală. Apoi, machiajul şi celelalte lucruri vor fi doar o alegere, nu o “necesitate”.

 

Kurtmann

Adaptare după un text de Anna Itoko, psiholog.

 

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment