Top
stima de sine

4 feluri in care stima de sine scazuta iti afecteaza relatiile cu barbatii

Stima de sine este o trăsătură de personalitate în raport cu valoarea pe care un individ o atribuie persoanei sale. Această trăsătură este esenţială pentru o viaţă echilibrată, inclusiv pentru a putea avea relaţii benefice. Atunci când simti că nu eşti suficient de bună, cum poate un bărbat să te perceapă altfel? O stimă de sine scăzută te poate face să ai dubii atunci când începi o relaţie, să o testezi excesiv, să o sabotezi, să faci compromisuri care ajung să aibă repecursiuni grave şi să accepţi situaţii care te fac şi mai nefericită. Dacă în general stima de sine scăzută este destul de uşor de identificat, atunci când vine vorba de relaţii amoroase, aceasta capătă forme complexe şi dificil de gestionat.

 
Iată care sunt modurile prin care se manifestă stima de sine scăzută, în relaţiile cu bărbaţii:

 

Idealizarea relaţiilor

 
Această tendinţă de a visa cu ochii deschişi şi de a contura în minte bărbatul ideal, într-un mod nu tocmai realist, este specific femeilor. în cazul celor cu stimă de sine scăzută, această tendinţă este şi mai accentuată. Foarte multe femei îşi imaginează că atunci când cunosc un bărbat, simt când acesta este „alesul” şi că el le va rezolva toate problemele, va avea răspunsul la toate întrebările şi temerile lor. În realitate, nu există acest gen de relaţii, aşa cum vezi în filmele romantice, iar asta nu este ceva rău. Viaţa este construită din imperfecţiuni, iar dragostea faţă de cineva nu le exclude.

 

Neîncrederea

 
„Oare mă iubeşte cu adevărat?”, „De ce ar vrea să fie cu mine, când există atât de multe femei mai bune decât mine?”. Îţi sună cunoscut? Femeile care nu au încredere în forţele proprii au foarte des aceste gânduri, iar anumite nemulţumiri le pun pe seama comportamentului partenerului, deşi orice ar face acesta, neîncrederea persistă.

 

stima de sine

Autosabotarea

 
Aceasta este un inamic din umbră, care apare în special la femeile cu o stimă de sine scăzută şi se referă la apariţia din senin a unui sens complet opus de raportare la o situaţie sau o persoană, deşi nu există o motivaţie reală. Astfel, femeile cu această tendinţă reuşesc să transforme o zi obişnuită sau chiar frumoasă într-o adevarată dramă, căutând cusur la comportamentul partenerului şi exprimându-şi cu ostilitate nemulţumirea. Pentru că nu simt că sunt demne de o relaţie bazată pe dragoste şi respect, iar sentimentul de a fi părăsite şi trădate le este foarte familiar, acestea au tendinţa de a duce o luptă constantă cu partenerul, în urma căreia devin victime.

 

Coborârea standardelor

 
La polul opus faţă de idealizarea relaţiilor se află coborârea standardelor, în ciuda intuiţiei, dorinţelor şi valorilor morale personale. A nu judeca după aparenţe şi a tolera oamenii poate fi o calitate, dar a accepta un partener total nepotrivit doar din nevoia de a avea o relaţie, nu poate fi benefic pe termen lung. Atunci când simţi că nu meriţi mai mult, vei avea tendinţa să te mulţumeşti cu puţin.

 
Nu uita că prima persoană care trebuie să te preţuiască la adevărata valoare eşti chiar tu!

Share This:

Eroina
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.