Top
sfaturi femei

20 de sfaturi brutal de sincere. Eşti gata să trăieşti din nou?

20 de sfaturi brutal de sincere pentru femeile de 30 de ani, de la o femeie ce tocmai a împlinit 40 de ani

 

„Aș minți dacă aș spune că nu m-a deranjat să schimb prefixul vârstei cu cifra 4… Aveam impresia că la 40 de ani, toate aspectele vieţii mele trebuiau să fie aranjate într-o armonie completă: eu ca mamă, soţie, femeie de afaceri sau orice alte ţeluri pe care mi le stabilise eul meu mai tânăr.  La momentul actual, viaţa mea este numai bună, zic eu. Sunt sigură că dacă aş fi planificat fiecare mutare, nu aş putea spune acum că sunt binecuvântata mamă a doi copii şi că mă pot lăuda cu o serie de realizări.

Reflectând la viaţa mea, dar cu precădere la deceniul trecut, mi-aş dori ca cineva să mă fi luat deoparte în momentele de angoasă şi haos interior, pentru a-mi spune că trebuie să mă liniştesc şi să-mi ţin capul sus, căci totul se va așeza la locul potrivit, lăsând să se decanteze amintirile plăcute şi experiențele din care am avut de învățat.” – Wendy Redden

 

Fără altă introducere, iată cele 20 de sfaturi brutal de sincere pentru femeile de 30 de ani, de la o femeie ce tocmai a împlinit 40 de ani.

 

1. Iubeşte-te şi acceptă-te. În totalitate!

 

Acceptă din timp faptul că ai şi părţi mai puţin bune, şi astfel vei reuşi să eviţi luarea unor decizii ce te pot influenţa negativ în viitor. Doar dacă reuşeşti să te iubeşti pentru tot ceea ce eşti, iar iubirea faţă de tine izvorăște din interior, vei fi pregătită să-i înțelegi și să-i iubeşti pe ceilalți, ceea ce te va ajuta să menții relaţii sănătoase.

 

2. Hrăneşte-ţi sufletul

 

Asigură-te că te alimentezi cu ceea ce te inspiră, oricare ar fi lucrurile care îţi aduc plăcere în viaţă. Dacă nu eşti sigură care sunt pasiunile tale, încearcă lucruri noi şi variate, până când vei găsi acea activitate care îţi oferă senzaţii pozitive, de căldură şi libertate interioară.

 

3. Găseşte şi acceptă susţinerea celor din jurul tău

 

Nu încerca să faci totul exclusiv prin propriile forţe, astfel nu vei reuşi decât să te extenuezi, iar validarea de care ai nevoie nu va veni de nicăieri… O „reţea” de prieteni apropiaţi care să te susţină, şi alături de care să poţi împărăşi bucuriile vieţii va face diferenţa!

 

4. Fii autentică

 

Viaţa e plină de suişuri şi coborâşuri! Dacă treci printr-un moment greu, nu arbora o mască de pozitivitate, căci nu îi vei păcăli pe mulţi. Odată ce vei fi pregătită să le arăţi celor din jur că treci şi tu, ca toţi ceilalţi, prin bune, rele, şi perioade de tumult interior, vei deveni mai abordabilă, iar sinceritatea de care dai dovadă te va ajuta să prezinţi încredere!

 

5. Trăieşte pentru tine

 

Nu trebuie să ai grijă şi să îţi faci griji pentru toată lumea, astfel nu vei mai avea timp pentru tine. Motivele pentru care faci lucrurile într-un anume fel  trebuie să te aibă pe tine în centru, nu pe ceilalţi. Când vei înţelege că este imposibil să fii pe placul tuturor, vei reuşi să iei decizii favorabile ție, iar viața ta va deveni mult mai ușoară!

 

6. Nu face compromisuri la tot pasul

 

Compromisul este necesar în relațiile interumane pentru că oamenii sunt diferiți și își doresc lucruri diferite. Un compromis sănătos este acela în cadrul căruia cele două părți renunță în mod egal la mici „chițibușuri” care îi caracterizează, pentru binele amândurora. Odată ce ajungi să înclini talerul în majoritatea cazurilor, și să fii doar tu partea care lasă de la ea, e timpul să reevaluezi relația respectivă și să decizi dacă este sau nu sănătos să o continui.

 

7. Călătorește cât mai mult

 

Unul dintre cele mai mari regrete ale oamenilor este că nu au văzut cât și-ar fi dorit din lumea asta mare… Banii îți pot aduce fie lucruri materiale, fie amintiri. Când ai de ales între cele două, nu ezita să pui amintirile pe primul loc! Lucrurile materiale își pierd valoarea în timp, însă amintirile vor fi la fel de intense ca atunci când le-ai trăit pentru prima dată. Cutreieratul lumii îți deschide noi orizonturi, și creează o senzație incredibilă de libertate.
Vola.ro

8. Nu-ți mai face atâtea griji

 

Obsesia îngrijorării pentru orice lucru – important sau nu – duce la anxietate, ceea ce poate avea efecte negative asupra psihicului. Acceptă faptul că grijile nu vor influența rezulaltul final în niciun fel și îți vei da seama că îți consumi o bună parte din energie pe un proces inutil. Odată ce reușești să treci de acest prag psihologic, nivelul de stres se va diminua dramatic!

 

9. Evită comparațiile

 

Desigur, este nemaipomenit să fii inspirată de povești de succes, care să te convingă să renunți la un anume obicei nu tocmai benefic, sau să îți găsești motivația pentru a demara un proiect care te va ajuta să te dezvolți. Însă nu e deloc în regulă să „diseci” diferențele dintre tine și alte femei. Trebuie să îți dai seama de faptul că astfel de comparații nu îți vor aduce decât gânduri negative, care nu doar că nu te vor ajuta să devii o variantă mai bună a ta, ci te vor trage în jos. Atunci când devii conștientă că te analizezi prin comparații, schimbă cadrul și gândește-te la părțile din viața ta pentru care ești recunoscătoare. Îți vei modifica, astfel, acest tip de comportament și vei fi pregătită să te concentrezi cu adevărat asupra prezentului.

 

10. Uită de așteptări!

 

Nu uita că Disney ecranizează basme, nu povești reale! Aruncă la gunoi așteptările pe care ți le-ai creat, fie că e vorba de oamenii din jur, de situații ce pot apărea, sau de tine însăți. Odată ce vei înțelege că acest proces nu face decât să premediteze un resentiment, vei începe să trăiești liber. Important este să savurezi clipa prezentă, nu să regizezi un posibil moment viitor!

 

11. Trăiește ca să muncești, nu munci ca să trăiești

 

Poate unul dintre cele mai importante sfaturi este acela de a experimenta cât mai multe job-uri, în căutarea carierei care se mulează perfect pe tine și pe care la rândul tău, te mulezi perfect! Atunci când te decizi asupra direcției tale și reușești să obții job-ul pe care ți-l dorești cu adevărat, vei cunoaște satisfacțiile profesionale și vei ajunge la birou cu zâmbetul pe buze, în fiecare zi! Prea mulți oameni se blochează în cariere care îi nemulțumesc, pentru simplul salariu lunar, iar asta nu este o existență sănătoasă…

 

12. Economisește pentru „zile negre”

 

Deși sigur auzi asta la tot pasul, este unul dintre clișeele acelea pe care ajungi să le conștientizezi când înaintezi în vârstă, și pe care îți dorești să le fi aplicat în tinerețe. Viața te va supune la multiple încercări și o mișcare inteligentă este să economisești oricât de puțin, însă constant, pentru ca în momentele grele să ai o „plasă” de siguranță.
Avon

13. Dă înapoi mai mult

 

Fie că e vorba de voluntariat în cadrul unui ONG, sau o mână întinsă unui prieten aflat la ananghie, când îi ajuți pe ceilalți cunoști o senzație de liniște și bucurie interioară greu de descris. Să dai o parte din timpul tău pentru ceva ce nu îți aduce ție beneficii directe e o modalitate de a te înrădăcina în realitate, prin sentimentul de recunoștință față de ceea ce ai. Atunci când dai de la tine fără a aștepta ceva în schimb, îți vei îmbunătăți, în mod surprinzător, perspectiva asupra vieții!

 

14. Învață să ierți

 

Să trăiești în ranchiună, motivată de sentimente negative, chiar și atunci când ești 100% convinsă că cel din fața ta a greșit, nu este un mod de viață ideal. Când vei întelege că iertarea nu este doar un mod de a-l absolvi pe celălalt de vină, ci și un mod de a te elibera dintr-o „cuscă” ce te ține departe de fericire, vei dori să faci această schimbare în viața ta. Dar a ierta nu e doar un verb pe care îl aplici în relația cu ceilalți. Învață să te ierți pe tine însăți, și atunci vei cunoaște dulcea libertate interioară. Trecutul trebuie să rămână în trecut, iar tu trebuie să evoluezi în permanență!

 

15. Nu pierde prea mult timp cu oamenii negativiști

 

Familia nu ți-o poți alege, însă prietenii, da. O relație de prietenie, dar chiar și una amoroasă, trebuie să cunoască un echilibru între „a da” și „a lua”. Atunci când una dintre părți ia mai mult decât oferă, echilibrul relației se strică. Nu te înconjura de oameni ce vor să rămână jos, care doar storc energia din tine, fără a se ridica și a merge mai departe, indiferent cât ajutor le oferi. Stabiliește limite în relația cu acești oameni, iar odată ce vei reuși să te îndepărtezi de astfel de influențe negative, vei observa că viața ta este, de fapt, mult mai ușoară decât părea.

 

16. “Nu” poate fi o propoziție completă

 

Știu, știu… Îți e greu să spui „nu”, pentru că îți dorești să îi faci pe toți fericiți. Iar în rarele momente în care găsești curajul de a refuza pe cineva, simți nevoia să oferi explicații detaliate pentru care nu poți face x/y lucru care ți-a fost cerut. Trebuie să conștientizezi, însă, că „nu” este de ajuns, iar atunci când o vei face, îți va fi mult mai ușor să iei decizii pentru tine, în detrimentul celorlalți.

 

 17. Gândește-te de o sută de ori înainte să spui „Da”

 

Rata divorțului crește, în lumea modernă, de la an la an. Faptul că ai investit timp și sentimente într-o relație nu este suficient pentru a considera că pasul spre căsătorie poate fi făcut. Deși poate suna cinic, e mai ușor să termini o relație acum, decât o căsnicie mai târziu. Dacă ai dubii în ceea ce privește longevitatea relației actuale, sau ți-ai dori ca o serie de caracteristici fundamentale ale partenerului tău să se schimbe la 180 de grade, poate e mai bine să nu spui „Da”.

 

18. Oprește-te din când în când și bucură-te de lucrurile mici

 

Deși pare simplist, este un sfat foarte important. Într-o societate în care ritmul vieții crește exponențial cu avansarea tehnologiei, este necesar ca pentru câteva minute, în fiecare zi, să lași smartphone-ul, tableta sau laptop-ul și să te bucuri de realitatea din fața ochilor tăi. Apreciază un răsărit sau un apus de soare. Oprește-te și miroase o floare. Admiră un copac înflorit sau ascultă trilul păsărilor dimineața. Ferris Bueller spunea „Viața se mișcă destul de repede… Dacă nu te oprești, din când în când, ca să privești în jur, s-ar putea să o ratezi.”

 

19. Nu contează ce cred ceilalți despre tine

 

Te îngrijorezi atât de mult în privința părerii pe care ceilalți o au despre tine, încât ajungi să faci lucrurile complet altfel decât le-ai fi făcut dacă nu aveai atâția ochi ațintiți asupra ta… Sună cunoscut? Îți spun un secret: nimeni nu îți acordă atâta atenție, pentru că fiecare om este eroul propriei sale vieți, iar tu nu ești decât decorul din autobuz, de la birou, din magazin, sau de pe plajă. Învață să faci lucrurile prin prisma ta, nu a celorlalți, căci în ochii tăi numai tu contezi, nu ce cred ei despre tine. Bineînțeles, nu vorbesc despre sfidarea regulilor societății, însă atâta timp cât nu deranjezi pe nimeni, fii liberă să fii cine ești cu adevărat!
Boutique Mall

20. Acceptă schimbarea

 

Heraclit spunea că singurul lucru constant în viață este schimbarea. Ieși din carapacea pe care ți-ai construit-o, o zonă de confort în care crezi că ești în siguranță pentru că totul urmează un plan bine pus la punct, și întelege faptul că una dintre plăcerile vieții este adaptarea la noi medii. Atunci când te temi de schimbare nu faci decât să ratezi posibile relații noi, abilități pe care nu știai că le ai, sau experiențe ce îți pot aduce recompense variate. Odată ce vei conștientiza că viața este un drum șerpuit, nu o linie ce unește punctul A de punctul B, vei fi cu adevărat pregătită pentru fiecare turnură, și astfel te vei bucura de tot ce poate viața să îți ofere!

 

Share This:

Eroina
No Comments

Post a Comment